J18: Suddenförlust i första kvartsfinalen

4–0 efter halva matchen. Då tappade J18 sitt eget spel och lät MODO komma närmare och närmare. Ångermanlänningarna åt upp försprånget, kvitterade med 17 sekunder kvar och vann sedan den första kvartsfinalen i förlängningen när det blev 4–5 i Gavlerinken.

Efter några dagars ledigt sedan man slagit ut Färjestad i åttondelen så var det dags för J18 att kliva in i kvartsfinalsspelet – och det började man med hemma mot MODO. Där fick man en bra start på matchen och efter en lite oviss inledning så kunde Tim Alverhag sätta 1–0 på pass av Oscar Birgersson.

Strax fyra minuter senare utökade Victor Söderström till 2–0 och Brynäs hade helt klart övertaget när den första perioden gick mot sitt slut. När Oscar Birgersson sedan styrde in Abbe Brobergs skott till 3–0 och bökade in 4–0 så kändes det verkligen som att det var Brynäs match helt och hållet.

Men där, runt halva matchen spelad, så hände någonting med Brynäs. Man tappade sitt eget spel och jobbade inte lika hårt, vilket gjorde att MODO:s forwardstalang Lukas Wernblom kunde reducera dubbelt upp innan den andra perioden var över.

Detta gav 4–2 inför avslutningen och många trodde nog att Brynäs skulle klara att ta hem matchen med ett tvåmålsövertag. Men så skulle det inte bli. Det verkade bli nervöst i hemmalaget och när MODO pressade på mer och mer så blev det skakigt i försvaret.

4–3 kom när det var knappt åtta minuter kvar att spela och gästerna fick lång tid på sig att pressa fram en kvittering. Med cirka två minuter kvar skickade Brynäs då till icing och MODO tog en timeout samt plockade ut målvakten Marcus Nygren i båset.

Med sex spelare på banan lyckades man då pressa Brynäs så pass mycket att man tappade spelare och vid Albin Mörcks ena stolpe kom just Lukas Wernblom framstötande och satte 4–4 när det var 17 sekunder kvar att spela. Matchen fick då avgöras i sudden death om max tio minuter och när det var 1.15 kvar så avgjorde MODO genom Linus Pettersson, efter att man haft tryck större delen av övertidsperioden.

MODO tog alltså hem den första kvartsfinalen och nu väntar match två i Örnsköldsvik på lördag.

Brynäs IF – MODO Hockey 4–5 (2–0, 2–2, 0–2, 0–1)
Skott: 27–26 (7–4, 12–4, 7–11, 1–7)
Utv: 2–8 (0–4, 0–4, 2–0, 0–0)