U16: Full pott i åttondelsspelet

U16 plockade hem full pott, 9 av 9 poäng, i åttondelsspelet i Skellefteå i helgen. När Färjestad, Sundsvall och arrangerande Skellefteå stod för motståndet tog man hem gruppsegern efter resultatet 4–2, 8–4 och 7–1. Nu väntar nytt gruppspel, då kvartsfinal, under helgen som kommer.

Åttondelsspelet inleddes på fredagskvällen, då regionsrivalen Färjestad stod för motståndet i Skellefteås C-hall. Som väntat blev det en jämn match mellan lagen som möttes för femte gången under säsong 2021/22 och det blev spännande direkt när Färjestad tilldömdes en straff. Denna räddade dock Edor Gotthold och det var mållöst ett par minuter till efter det. Men då slog Elias Östlin till på en spelvändning och Brynäs kopplade grepp om den inledande slutspelsmatchen.

Med nio sekunder kvar av den första perioden utökade Anton Hedlund ledningen till 2–0 och när sedan Gustav Hillström satte trean mitt i den andra perioden kändes det tryggt i hemmalaget. Det blev dock nervigt mot slutet, när Färjestad reducerade dubbelt upp, men när de vitklädda plockade ut målvakten var målvakten Edor Gotthold sist på pucken när den gick i tom kasse till 4–2, vilket gav Brynäs segern.

På lördagen var det upp tidigt som gällde för laget och Sundsvall, som förlorat mot Skellefteå dagen innan, stod för motståndet 11.00. Där fick man en kalldusch direkt då bortalaget gjorde mål efter bara 34 sekunder, men det dröjde inte allt för länge innan Leo Sundqvist kunde sätta kvitteringen till 1–1. Mot slutet av perioden gjorde också Theo Östberg mål och man hade vänt underläget till ledning.

Brynäs öste på efter detta och man vann den andra perioden med 3–0 efter att Hugo Östberg, Liam Sarlind och Oscar Berggren gjort var sitt mål och man gick in till den tredje perioden med en betryggande 5–1-ledning. När detta också utökades till 7–1 genom Gustav Hillström och Leo Sundqvist blev det nog lite väl avslappnat i hemmabåset och man släppte in Sundsvall i matchen med tre raka mål fram till 7–4.

Efter den tredje reduceringen tog Brynäs en välbehövlig timeout och mot slutet av matchen satte Theo Östberg det som blev slutresultatet i matchen, 8–4. När Skellefteå sedan slog Färjestad på eftermiddagen betydde det att Brynäs var klara för kvartsfinal och matchen mot just Skellefteå på söndagen blev en ren gruppfinal mellan de två lagen.

Pucken släpptes då 13.00 på söndagen och de flesta trodde nog att det skulle bli en jämn match med mycket kamp mellan två lag som vunnit båda sina matcher hittills. Så blev det också, till en början i alla fall, men när Emil Hedin gjorde 0–1 efter lite drygt åtta minuter var det som att en kran öppnades från bortalaget. Genom mycket fint spel i den första perioden gjorde nämligen Liam Sarlind och Sebastian Ljus var sitt mål, det sista i powerplay, och det var 0–3 på tavlan efter en period.

Den andra perioden blev desto lugnare, även om Brynäs gjorde mål då också genom Leo Sundqvist, och den slutade "bara" 0–1, vilket gav 0–4 inför den tredje perioden. Laget släppte heller aldrig ifrån sig kommandot de hade i matchen och det blev hela 1–7 i den avslutande matchen, vilket gjorde att laget gick obesegrade genom åttondelsgruppspelet.

Nu väntar kvartsfinalsspel nästkommande helg.

Brynäs IF – Färjestads BK 4–2 (2–0, 1–0, 1–2)
Skott: 38–28 (18–7, 11–10, 9–11)
Utv: 12–14 (0–4, 8–6, 4–4)