U16: Femteplats i SM efter fin avslutning

Efter succén med gruppseger i åttondelarna i Skellefteå vände kvartsfinalsspelet till Skutskär. Där ställdes U16 mot SDE, Täby och Örebro och det blev en tuff helg för laget, som missade semifinal efter förluster mot SDE och Täby. Laget vann dock mot regionsrivalen Örebro och placerar sig femma i SM.

Kvartsfinalerna inleddes på fredagen i Skutskärs Ishall och eftersom U16 vann gruppen var de hemmalag i samtliga matcher. Man var också först ut på fredagseftermiddagen, då SDE stod för motståndet, men dessvärre fick man inte en lika bra start på helgen som när man spelade i Skellefteå.

SDE utnyttjade nämligen de misstag Brynäs gjorde och efter två perioder hade stockholmarna ledningen med 4–2 efter att 07:orna Aron Dahlqvist och Gustav Hillström satt var sitt reduceringsmål. U16 jagade därför både reducering och kvittering i den tredje perioden, men det gick inte riktigt vägen denna dag. När man till slut plockade ut målvakten kom också 2–5 i tom kasse och det blev slutresultatet i den första matchen för helgen.

På lördagen väntade sedan nästa Stockholmslag, då Täby stod på andra sidan isen. Ett lag som dagen innan besegrade Örebro med uddamålet. Det blev också en mycket jämn match lagen emellan och det dröjde hela 28 minuter in i matchen innan det skulle bli nätkänning för första gången.

Detta då U16 fick med sig en straff som Emil Hedin förvaltade väl, vilket också gjorde att man hade ledningen med ett mål efter två perioder. Men lite drygt sju minuter in på den tredje perioden kvitterade Täby till 1–1 direkt på tekning och det var åter dödläge i matchen. Likaläget stod sig också perioden ut och dessutom genom förlängningen, vilket innebar straffläggning.

Även där var lagen lika och suddenstraffar fick avgöra mötet. Då var bortalaget Täby snäppet vassare och det blev en poäng för Brynäs i lördagens match.

Söndagen innebar sedan möte med Örebro, som ju laget spelat jämnt mot under säsongen och förlorat med uddamålet ett par gånger. Matchen skulle dock bli betydelselös, eftersom SDE och Täby spelat lika i dagens första match och därför eliminerat både Brynäs och Örebro från slutspelet, men man skulle ju ändå spela och båda lagen ville avsluta snyggt.

Det blev också en lite tuff start för hemmalaget, då Örebro tog ledningen i slutskedet av den första perioden, men mittenakten blev desto bättre för de svartklädda. Efter lite drygt fem minuters spel hittade nämligen Gustav Hillström rätt när han kvitterade till 1–1 och när laget sedan spelade sitt första powerplay för dagen kunde Elias Östlin skicka in ledningsmålet, 2–1.

I mitten av perioden blev det lite grinigt på planen och det resulterade i ett matchstraff för Örebro och fem minuter i powerplay för Brynäs. I det numerära överläget passade Leo Sundqvist på att knacka in 3–1 och man hade vänt matchen totalt.

Och även fast Örebro fick in en reducering tidigt i den tredje perioden så gjorde det inte särskilt mycket. Brynäs hade tagit över det mesta och det tog bara 30 sekunder efter reduceringen innan Liam Sarlind svarade med att göra 4–2.

Örebro tvingades till slut till en timeout i slutet av matchen och man plockade även ut målvakten i båset för att forcera fram en reducering. Men istället prickade Felix Åkerson det tomma målet och 5–2 blev slutresultatet i säsongens sista match.

U16 hamnar alltså trea i gruppen och missar dessvärre semifinalplatsen, men placerar sig på en femteplats i SM.

Brynäs IF – SDE HF 2–5 (0–1, 2–3, 0–1)
Skott: 27–29 (13-15, 5–8, 9–6)
Utv: 2–2 (2–0, 0–0, 0–2)

0–1 (13.02) Dante Josefsson-Westling (Melvin Fernström, Hugo Råsten)
0–2 (22.15) Isac Crozzoli (Hugo Thulin, Hugo Råsten)
1–2 (25.15) Aron Dahlqvist (Gustav Hillström)
1–3 (32.51) Melvin Ekman (Dante Josefsson-Westlin, Melvin Fernström)
2–3 (35.03) Gustav Hillström (Theo Östberg, Hugo Östberg)
2–4 (39.18) Dante Josefsson-Westling (Melvin Fernström)