Juniorsammanfattning vecka 3 och 4

Eftersom det bara spelades en match under vecka 3 får den sammanfattas tillsammans med vecka 4, som innehöll hela fem matcher för våra lag. Totalt sex stycken att redovisa alltså och det blev sex poäng på dessa matcher.

Vi inleder med förra lördagens J20-match mot Oskarshamn, där Brynäs fick en kanonstart på dagen hemma i Monitor ERP Arena. Efter lite drygt sex minuter gjorde man nämligen 1–0 genom backen Axel Eriksson och matchen flöt på i ett bra tempo därefter. Rasmus Hemström utökade ledningen till 2–0 i uppstarten av den andra perioden och när sedan Malte Hasselgren nätade i powerplay mot sitt gamla lag, åtta minuter in i tredje, kändes det som att man hade smålänningarna i gungning.

Men det var ett taggat gäng som stod på andra sidan isen och med tre snabba mål kom man ikapp och det var 3–3 på tavlan när 60 minuter hade spelats. Lagen gick sedan genom en mållös förlängning och det var därefter gästerna som tog hem extrapoängen efter straffläggning.

Exakt en vecka senare var det ny match för J20 och denna gång i Västerbotten mot serieledande Skellefteå. Där fick man inte alls samma bra start på matchen och efter 14 minuter hade hemmalaget ledningen med 3–0 efter bland annat ett mål i powerplay.

Den andra perioden var lite bättre, spelmässigt, men det var ändå Skellefteå i förarsätet då det stod 4–0 efter 40 minuters spel. När också 5–0 kom i början av den tredje perioden var det en tung dag för de vitklädda, som dessutom blev aningen skadeskjutet under mötet. Man fick dock hål på hemmalaget till slut, då Rasmus Hemström satte dig pucken i powerplay och några minuter senare gjorde även comebackande Arvid Sundin mål – men det räckte dessvärre inte. Laget föll med 5–2 och har det tufft i inledningen av Fortsättningsserien.

För J18 går det desto bättre denna säsong. Man inledde vecka 4 med att ta emot Färjestad på torsdagskvällen, och trots ett underläge med 2–0 efter nio minuters spel gav man aldrig upp. Alieu Moldal Bah fick igång laget på riktigt när han satte reduceringen till 1–2 i början av den andra perioden och efter detta pressade laget på så pass mycket att man tvingade Färjestad till en timeout. Kvitteringen till 2–2 dröjde dock en stund och det var inte mycket tid kvar av matchen när Felix Jansson blev frispelad av Linus Molin och satte pucken mellan benen på gästernas målvakt.

Detta tvingade så fram en förlängning och minuten in på denna kom Linus Molin och Theo Widén-Schade på en två-mot-etta, där den sistnämnde satte pucken snyggt i mål fram till 3–2. J18 hämtade alltså ikapp ett tvåmålsunderläge och knep två poäng i rivalmötet.

Lördagen bjöd på nästa match och även den hemma, då Västerås kom på besök. Där fick man en tung start på matchen, då gästerna tog ledningen i ett tidigt powerplay, men genom Elias Zimmerman och Albin Udd såg man till att vända ställningen till 2–1 innan den första perioden var över. Det var dock en jämn match i Monitor denna dag och efter två perioder var det likaläge, 3–3, efter att Hugo Engelaar gjort målet för hemmalaget.

Men i den tredje perioden verkade man tappa lite av sitt eget spel och man lät Västerås komma till bra lägen, vilket ledde fram till 3–4 när ungefär halva perioden hade spelats. Brynäs tog därmed ut målvakten i slutminuterna och gästerna satte då 3–5 i tom kasse vilket gav J18 sin första förlust i Allsvenskan.

I och med den förlusten var det taggat till tusen på söndagen när Leksand kom till B-hallen. Men även här var det en tät match under långa stunder och laget fick även denna gång hämta ikapp ett underläge med två mål, då Leksand gjorde tvåan lite drygt 13 minuter in i den andra perioden. Gästerna fick dock inte glädjas åt sitt senaste mål särskilt länge, för knappa minuten senare dundrade Liam Willner fram och skickade in reduceringen till 1–2.

J18 fick sedan med sig en utvisning när en Leksandsspelare lade sig på pucken och i det efterföljande powerplayet kunde Noel Nordh peta in 2-2 när pucken låg lös i målgården. Matchen stod sedan och vägde större delen av den tredje perioden, fram tills att Brynäs fick powerplay på nytt. Då slog Jonathan Karlsson till och med knappt tre och en halv minut kvar av matchtiden kom 3–2 när han högg på returen från Theo Lindsteins skott.

Leksand tog timeout och plockade ut målvakten kort därefter och tom kasse-specialisten Karlsson satte då sitt sjunde mål för säsongen när han gjorde 4–2. Gästerna fortsatte även med tom kasse efter det och Felix Jansson fick även han gör mål när han satte slutresultatet 5–2 med 18 sekunder kvar.

U16 har långt mellan matcherna just nu och det var endast en match som spelades under vecka 4, då man tog sig till Örebro för seriefinal. Förra gången lagen möttes i Behrn Arena blev det en tät match, som Brynäs vann efter förlängning, och även denna gång var det jämnt som hette duga.

Örebro hade förvisso ledningen med 2–0 efter lite drygt halva matchen, men genom mål av lagkapten Edvin Nääs och 07:an Theo Östberg kom gästerna ikapp till 2–2 i början av den tredje perioden. Dessvärre lyckades Örebro få in 3–2 med fyra och en halv minut kvar och trots en forcering i slutet av de vitklädda så gick man bet denna gång och hemmalaget vann seriefinalen med uddamålet.