Juniorsammanfattning vecka 1

Den första veckan för år 2022 är över och det blev en lyckosam sådan med Brynäsögon sett. Totalt 12 av 15 poäng bärgades, varav J20 stod för en vinst och en förlust mot Malmö respektive Frölunda, J18 kammade hem full pott, mot Luleå och Timrå, och U16 tog de enda tre poäng som stod på spel i och med vinst mot Västerås.

Efter uppehåll för jul och nyår var det under vecka 1 dags att dra igång vårserierna för J18 och J20. J18 spelar i den norra allsvenskan och inledde matchandet med att ta emot Luleå på fredagseftermiddagen. Redan 17.00 släpptes pucken då segrarna från J18 Region Nord och Väst mötte varandra för första gången. Detta visade sig också i spelet, då det var tillknäppt och mållöst långt in i matchen.

Det var först när det återstod knappa halvminuten av den andra perioden som det första målet skulle trilla in. Detta när Hugo Engelaar högg på en målvaktsretur och skickade pucken i nät fram till 1–0 för hemmalaget. Denna ledning försvarade man sedan oerhört bra resten av matchtiden och laget tog hem tre sköna poäng i premiärmatchen av allsvenskan.

Därefter hade J18 en dags matchledigt innan Timrå kom på besök på söndagseftermiddagen. Där var det en match med en lite annan karaktär och redan efter sex och en halv minut hade Anton Ohlsson, som även spelade med J20 tidigare under dagen, gjort två raka mål på gästernas målvakt. När sedan Jonathan Karlsson utökade till 3–0 knappt fem minuter senare kändes det som att matchen var helt och hållet i Brynäs kommando.

Gästerna fick förvisso in en reducering i slutet av den första perioden, men ledningen kändes aldrig riktigt hotad. Den andra perioden gick sedan i ett lite lägre tempo, men ett mål kom i alla fall med i protokollet då backen Theo Widén-Schade bombade in 4–1 från blå. Några minuter in på den tredje perioden fullbordade därefter Anton Ohlsson sitt hattrick och den fyramålsledning laget hade skapat sig kändes mycket stabil.

Men med två utvisningar tätt efter varandra fick man försöka värja sig i tre-mot-fem i nästan två minuter. Dessvärre var detta mindre lyckosamt och Timrå fick in 5–2 målet i den spelformen. J18 klarader dock av den kvarvarande utvisningen, samt ännu en som kom kort efteråt, och när det istället blev lagets tur att spela powerplay i perioden kom 6–2 när Jonathan Karlsson gjorde sin andra kasse för matchen. Detta blev också slutresultatet och J18 kammade hem full pott under premiärhelgen av allsvenskan.

J20 började vårserien med att ta emot Frölunda på lördagsförmiddagen. Där var det en jämn match, en stund, som gästerna ledde med 1–0 efter två spelade perioder. Men i början på den tredje perioden hade man ett par mardrömsminuter och släppte in tre raka mål fram till 0–4, vilket så klart tvingade laget till en timeout. Kort efter timeouten reduerade Joel Holmli till 1–4 och när även Holmli gjorde 2–4 kände man nog att man hade någonting på gång. Dessvärre fick man inte till mer än så denna dag och Frölunda gjorde både 2–5 och 2–6 innan matchtiden var slut.

Söndagen bjöd därefter på möte med Malmö och comeback för tidigare lagkaptenen Calle Westerlund. Där fick man en mycket bättre start på matchen och efter 16 minuter av den första perioden kunde Rasmus Hemström göra 1–0 på pass av Max Grundel och lillebror Linus Hemström. Dock var det en lite sämre mittperiod denna dag och halvvägs igenom den kunde Malmö kvittera till 1–1 i numerärt överläge.

Det var alltså lite dödläge i den tredje perioden och två lag som gärna ville ta med sig alla tre poäng hem. Därför var det extra skönt för laget att man fick in en puck precis när gästerna blivit fulltaliga från sin utvisning, då Adam Dahlström gjorde 2–1 efter en fin framspelning från just den tidigare kaptenen Calle Westerlund. När det sedan var lite drygt fem minuter kvar att spela skickade Joel Holmli in sitt tredje mål på två dagar när han gjorde 3–1. Malmös planer på att gå framåt grusades sedan när man drog på sig ett matchstraff för gruff framför mål, och det var just 3–1 som blev slutresultatet när J20 tog sina första tre poäng på länge.

För U16 var det en enda match som spelades under veckan och det när Västerås kom på besök på lördagen. I B-hallen fick man husera, då J20 mötte Frölunda i Monitor, och det var ett lag som saknade båda sina ordinarie målvakter på grund av sjukdom som ställde upp. Istället kom John Jägergård in mellan stolparna och Valbomålvakten gjorde det bra efter förutsättningarna.

Förvisso släppte laget in det första målet i matchen efter tio minuters spel och man låg även under med 1–2 ett tag sedan Elias Östlin gjort hemmalagets mål i början på den andra perioden. Men Västerås skulle inte få hålla i ledningen särskilt länge. Med hjälp av Liam Sarlind och Hugo Lundberg, som för dagen spelade forward istället för back, hade man vänt till 3–2 efter två spelade perioder.

I den tredje perioden fortsatte man på samma väg och när Felix Åkerson och Sigge Holmgren gjort var sitt mål stod det 5–2 på resultattavlan. Västerås reducerade förvisso till 5–3 i powerplay, men det var aldrig oroligt i hemmalaget. Emil Hedin och Oscar Berggren passade på att utöka sin målskört till elva vardera för säsongen och U16 stängde igen matchen med seger 7–3.