Juniorsammanfattning vecka 8

Åtta matcher stod på schemat under veckan, då J18 hade fullt upp med fyra, J20 bockade av tre och U16 spelade sin sista seriematch. Totalt blev det 14 poäng av 24 möjliga under veckan.

Veckan började på tisdagen när J20 åkte till Örnsköldsvik för en match som blivit flyttad från januari, då MoDo hade drabbats av covid-19. Där var det en trevande inledning på matchen och det var 0–0 en bra bit in i den andra perioden. Då tog dock gästande J20 ledningen genom Linus Hemström, vilket gjorde att MoDo tog timeout.

Denna blev också lyckosam för ångermanlänningarna och på lite drygt fem minuter hade de vänt matchen till 2–1. J20 fick därför spendera hela den tredje perioden med att jaga en kvittering, men hemmalaget kunde istället punktera när man gjorde 3–1 i tom kasse med fyra sekunder kvar att spela och de vitklädda fick vända hemåt utan poäng.

Nästa match spelades sedan på fredagen då man tog emot serieledande Södertälje i Monitor. Denna match började aningen bättre för laget, som genom Arvid Sundin och Max Grundel gjorde två mål inom loppet av lite drygt 30 sekunder.

Södertälje var förvisso det bättre laget i den andra perioden och reducerade till 2–1 precis i slutskedet av sitt powerplay, men när Felix Jansson utökade ledningen till 3–1 i början av den tredje perioden kändes det som en betryggande tvåmålsledning för de svartklädda.

Oskar Kvist, inlånad från herrlaget, gjorde också 4–1 med fem minuter kvar att spela och det kändes mycket lugnt i hemmabåset. Gästerna fick dock med sig powerplay på nytt och med en minut kvar kom 4–2 på Samuel Jonsson i hemmakassen. Laget kunde ändå hålla emot och tog tre sköna poäng när resultatet 4-2 stod sig matchtiden ut.

På lördagen kom sedan Färjestad på besök til B-hallen och i matchens allra första powerplay kunde Joel Holmli skicka in ledningspucken till 1–0, efter fint förarbete från Adam Dahlström och Calle Westerlund.

I nästa byte kom Malte Hasselgren och Hampus Andersson farande och den sistnämnde gjorde 2–0 bara tio sekunder efter Holmlis powerplaykasse. Mot slutet av perioden kunde också Arvid Sundin näta med en fin manöver och man hade en fin 3–0-ledning efter 20 spelade minuter.

Men det var lite som att det gick för enkelt i början för J20, för i den andra perioden kom gästerna tillbaka och gjorde två reduceringsmål på Gustav Karnatz, vilket ökade oron en aning i hemmalaget.

Och fastän laget skapade flertalet lägen på sina powerplay i den tredje perioden så ville pucken inte studsa in några fler gånger från Brynäsklubborna. Med fem sekunder kvar av matchtiden gick pucken sedan till icing, men på den efterföljande tekningen i J20:s försvarszon lyckades Färjestad få tag i pucken och kvittera till 3–3. Värmlänningarna avgjorde därefter också i förlängningen och det blev en poäng för J20 i lördagens match.

För J18 var det en intensiv vecka med hela fyra matcher, varav en borta, två hemma och en i Skutskär. Man började borta mot Färjestad på onsdagskvällen och där fick man en pangstart på matchen efter att Noel Nordh och Linus Molin gjort var sitt mål innan matchen ens var tre minuter gammal. Backen Albin Udd utökade också ledningen mitt i perioden och det var ett rejält krafttag man tagit om matchbilden.

Denna ledning släppte man aldrig heller ifrån sig och matchen fick sju olika Brynäsmålskyttar efter att man tagit hem segern med 8–4. Näst på tur var tre matcher som hemmalag för J18, då man skulle möta Skellefteå och Björklöven i Monitor samt MoDo i Skutskär, och man började mot Skellefteå på fredagskvällen.

Precis som när lagen möttes i Västerbotten var det Skellefteå som tog ledningen i matchen och denna ledning höll man sedan i en bit in i den andra perioden. Då kom dock Brynäs in i matchen på riktigt och genom Albin Udd och Noel Nordh hade man vänt till 2–1. Anton Ohlsson kunde därefter utöka till 3–1 på ett friläge i början av den tredje perioden och trots att Skellefteå gjorde 3–2 knappa fem minuter senare så var det ändå lungt i hemmalaget.

Lagen bytte mål med varandra efter det och med tre minuter stod det 4–3, vilket gjorde att gästerna tog timeout och plockade ut målvakten. Då gjorde Jonathan Karlsson det han blivit specialist på – mål i tom kasse – och J18 vann matchen med 5–3.

Lördagens match mot MoDo blev placerad i Skutskär eftersom det var SHL-match i Monitor och det var en mycket målsnål tillställning. Olle Bjälkefors gav förvisso Brynäs ledningen efter bara sex minuter, men detta kvitterade MoDo i början av den tredje perioden då man kom på en spelvändning.

Ångermanlänningarna fick dock inte vara glada särskilt länge efter sin kvittering, för bara två minuter sernare hittade Noel Nordh fram till Jonathan Karlsson mitt i den offensiva zonen och 2–1 var ett faktum. Denna ställning höll sig också intakt matchtiden ut då försvaret jobbade bra när gästerna tog ut målvakten och J18 tog sin tredje seger under veckan.

På söndagen avslutades matchandet då tabelljumbon Björklöven kom ner till Gävle från Umeå. Dock märktes det inte nämnbart att lagen befinner sig i olika skeden av Allsvenskan utan det var faktiskt gästerna som var hetast i inledningen, då man fick in 0–1 på Isac Grönhagen i hemmakassen.

J18 avlossade skott efter skott mot bortalagets målvakt, men det hjälpte inte. Trots 42 skott totalt genom matchen så stod målvakten pall och det blev till slut 0–2 sedan Björklöven satt pucken i tom kasse med fyra sekunder kvar att spela. J18 tog alltså hem nio av de tolv poäng som stod på spel under veckan, men håller fortsatt kvar serieledningen.

För U16 var det en match som gällde under veckan, då den sista seriematchen skulle betas av. Detta när Mora kom till Monitor på onsdagskvällen. Där syntes det att det var en mycket viktig match för gästerna, som behövde poäng för att kunna kvala till slutspel, och det var inget jättevasst spel från ett hemmalag som inte hade så mycket att spela för.

Mora tog nämligen ledningen i numerärt underläge en bit in i den första perioden och gästerna vann även skotten med 16–7 i densamma. Men trots detta ryckte hemmalaget upp sig under mellanakten och Elias Östlin kvitterade till 1–1 innan Hugo Östberg gav laget ledningen med 2–1.

Det var dock en skör ledning man hade inför den tredje perioden och bara 1.43 in på den kunde Mora kvittera till 2–2. Denna ställning stod sig även matchtiden ut och när det bara hade gått en och en halv minut av förlängningen kunde bortalaget avgöra med sitt 2–3-mål.

U16 slutar alltså på en andraplats i tabellen, då man spelat ihop 57 poäng. Totalt blev det 17 segrar, 4 oavgjorda och 3 förluster på 24 matcher. Nu väntar ett litet uppehåll innan slutspelet drar igång.

J20

MoDo Hockey – Brynäs IF 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)
Skott: 24–23 (4–10, 8–7, 12–6)
Utv: 4–2 (2–2, 2–0, 0–0)
Publik: 49
Målet, Brynäs: Linus Hemström

Brynäs IF – Södertälje SK 4–2 (2–0, 0–1, 2–1)
Skott: 30–31 (12–10, 8–9, 10–12)
Utv: 6–6 (2–2, 2–2, 2–2)
Publik: 148
Målen, Brynäs: Arvid Sundin, Max Grundel, Felix Jansson, Oskar Kvist

Brynäs IF – Färjestad BK 3–4 (3–0, 0–2, 0–1, 0–1)
Skott: 29–30 (11–9, 10–14, 8–6, 0–1)
Utv: 6–10 (2–2, 2–0, 2–8, 0–0)
Publik: 97
Målen, Brynäs: Joel Holmli, Hampus Andersson, Arvid Sundin

J18:

Färjestad BK – Brynäs IF 4–8 (0–3, 2–2, 2–3)
Skott: 32–44 (8–17, 15–11, 9–16)
Utv: 6–0 (0–0, 4–0, 2–0)
Publik: 107
Målen, Brynäs: Liam Willner x2, Noel Nordh, Linus Molin, Albin Udd, Alieu Bah, Elias Zimmerman, Jonathan Karlsson

Brynäs IF – Skellefteå AIK 5–3 (0–1, 2–0, 3–2)
Skott: 44–27 (16–11, 17–4, 11–12)
Utv: 2–4 (0–2, 0–2, 2–0)