Juniorsammanfattning vecka 6

En match per dag från tisdag till lördag klarades av under vecka 6 och det blev full pott i poäng, 15/15, för våra tre lag. J18 besegrade Leksand och Västerås med 13–5 i målskillnad, U16 vann mot BIK Karlskoga och Leksand med 12–4 totalt och J20 hade en urladdning mot Karlskrona där man vann med 7–1.

Veckan inleddes med att U16 tog sig till Värmland för säsongens fjärde möte med BIK Karlskoga. Efter tre raka segrar (8–3, 6–2 och 6–1) hade man bra förutsättningar inför mötet och det blev även en bra start på denna tisdagsmatch, då Elias Östlin öppnade målskyttet efter knappa två minuter. Sebastian Ljus fyllde därefter i med 0–2 runt mitten av perioden och trots att Karlskoga fick in en reducering med minuten kvar var man aldrig riktigt oroliga i vitt.

I den andra perioden var det nämligen Brynäs större delen av tiden och genom mål av Emil Hedin, Elias Kedling och Felix Åkerson hade man 1–5 på tavlan inför det avslutande skedet av matchen. Kanske var det lite det som gjorde att man slappnade av, för i den tredje perioden gjorde Karlskoga två raka mål och krympte ledningen till 5–3, men när hemmalaget tog ut målvakten kunde lagkapten Edvin Nääs skicka pucken i tom kasse från egen blålinje, och U16 tog hem matchen med 6–3.

Nästa match spelades sedan på hemmaplan på lördagsförmiddagen, då man tog emot Leksand i B-hallen. Där var det heller aldrig riktigt oroligt, då lagen huserar i olika delar av tabellen, även om det dröjde cirka nio minuter innan matchens första mål trillade in. Detta när Edvin Nääs skickade in pucken i nätmaskorna från sin backplats i numerärt överläge.

Laget tryckte på framåt efter detta och Emil Hedin satte 2–0 på pass av Edvin Clahr bara ett par minuter senare. Därefter tog det inte ens en minut innan Leo Sundqvist, från Brynäs U15, starkt tog sig igenom två försvarare och hängde trean i första krysset. Leksand fick förvisso in en reducering till 3–1, men mer än så hotade inte bortalaget denna dag.

Istället var det Felix Åkerson som utökade ledningen till 4–1 innan den andra perioden ens blivit en minut gammal och mitt i perioden gjorde sedan Oscar Berggren 5–1 efter framspelning från tidigare målskytten, Åkerson. Den andra perioden kantates därefter av utvisningar, men inga fler mål föll under de 20 minuterna.

Det såg även ut som att 5–1 skulle stå sig, men fyra minuter från slutsignalen kunde Aron Dahlqvist styra in 6–1 i powerplay efter att Hugo Östberg avlossat ett skott mot mål, och det blev segersiffrorna i den fjärde matchen mot Leksand under säsongen.

För J18 var det två bortamatcher på lika många dagar som gällde under veckan och dessa mot Leksand och Västerås – matcher som flyttats från januari. I Leksand på onsdagen fick man se ett tidigt ledningsmål från hemmalaget men det var likaläge 1–1 efter en period, då Noel Nordh kvitterat efter framspelning från Linus Hemström.

I den andra perioden tog man dock över kommandot och efter lite drygt fyra minuter skickade Theo Widén-Schade in ledningsmålet, 1–2, med sitt tredje mål i Allsvenskan och tionde totalt för säsongen. Mitt i perioden fick sedan Elias Zimmerman in 1–3 och känslan var att man hade övertaget i matchen. Några minuter senare drog Leksand på sig en utvisning för interference och i det efterföljande powerplayspelet kunde Noel Nordh göra sitt andra mål för matchen när han utökade ledningen till 4–1.

Hemmalaget kom ut snabbt i den tredje perioden och satte en reducering till 2–4, men det var allt dalmasarna hade att komma med denna kväll. Viktor Eriksson stod för en fin prestation när han gjorde 2–5 efter strax över elva minuter och Felix Jansson dödade tillställningen totalt när han prickade in 2–6 i tom kasse från egen zon mot slutet av matchen.

Torsdagen innebar sedan resa till Västmanland och möte med Västerås i ABB Arena Nord. Där fick man en betydligt bättre start på matchen, då Linus Hemström prickade in ledningsmålet i närmsta krysset efter bara 37 sekunders spel. När sedan Olle Bjälkefors och Felix Jansson gjorde var sitt mål när matchen endast blivit fyra minuter gammal tog Västerås timeout och bytte målvakt.

Detta höll också perioden ut och i början av mellanakten satte Västerås även en reducering på Isac Grönhagen i Brynäskassen. Men det verkade inte påverka de vitklädda nämnvärt och när man fick med sig sitt första powerplay i matchen kunde Felix Jansson utöka ledningen till 4–1 med sitt andra mål för kvällen. Fem minuter senare bjöd Viktor Eriksson på sitt andra snygga mål på lika många dagar och 5–1 var ett faktum i ABB Arena Nord.

Västerås var dock snabba med en reducering efter det femte målet och man gjorde även ännu ett mål i uppstarten av den tredje perioden, vilket gjorde det aningen stressigt i bortabåset. Dock hanterade man det mycket väl och Liam Willner lugnade allas nerver när han gjorde 3–6 sju minuter in på perioden. Lite drygt 40 sekunder senare kunde även Elias Zimmerman göra mål för andra dagen på raken och 3–7 stod det på tavlan med 12 minuter kvar av matchtiden.

Hemmalaget hade då inte så mycket mer att komma med, då alla lägen man skapade räddades av Isac Grönhagen, och J18 tog hem tre poäng även denna kväll.

J20:s enda match för veckan spelades på hemmaplan på fredagskvällen, då man tog emot Karlskrona. Där var det Brynäs för hela slanten i den första perioden, och efter 12–1 i skott hade man också 2–0 på tavlan sedan Linus Lindblom gjort båda målen.

Målen fortsatte sedan att trilla in under den andra perioden och det började med att Axel Erikssons backskott trillade in till 3–0, tätt följt av att Max Grundel satte pucken i nät framspelad av Melker Pålebo. När sedan Calle Westerlund skickade in 5–0 i numerärt överläge tog gästerna timeout och kort därefter kunde man reducera till 5–1. Den andra perioden kantades sedan av utvisningar och det var måttligt irriterat mellan båsen.

Detta fortsatte också i början av den tredje perioden, då lagen bland annat åkte på var sin utvisning för roughing. Men nästa mål kom istället när lagen spelade med fulla manskap, då Melker Pålebo fintade bort målvakten totalt och rakade in 6–1 i helt öppen kasse. Joel Holmli passade därefter på att avsluta målskyttet i matchen när han satte 7–1 och J20 tog en mycket efterlängtat seger efter en rad nederlag.

J20:

Brynäs IF – Karlskrona HK 7–1 (2–0, 3–1, 2–0)
Skott: 33–11 (12–1, 12–5, 9–5)
Utv: 14–38 (0–4, 8–8, 6–26)
Publik: 158
Målen, Brynäs: Linus Lindblom x2, Axel Eriksson, Max Grundel, Calle Westerlund, Melker Pålebo, Joel Holmli

J18:

Leksands IF – Brynäs IF 2–6 (1–1, 0–3, 1–2)
Skott: 24–30 (6–7, 6–12, 12–11)
Utv: 8–8 (2–2, 4–2, 2–4)
Publik: 51
Målen, Brynäs: Noel Nordh x2, Theo Widén-Schade, Elias Zimmerman, Viktor Eriksson, Felix Jansson

Västerås IK – Brynäs IF 3–7 (0–3, 2–2, 1–2)
Skott: 27–25 (6–11, 12–6, 9–8)
Utv: 2–8 (0–2, 2–2, 0–4)
Publik: 73
Målen, Brynäs: Felix Jansson x2, Linus Hemström, Olle Bjälkefors, Viktor Eriksson, Elias Zimmerman

U16:

BIK Karlskoga – Brynäs IF 3–6 (1–2, 0–3, 2–1)
Skott: 38–30 (14–9, 8–13, 16–8)
Utv: 4–4 (0–2, 4–0, 0–2)
Publik: 64
Målen, Brynäs: Elias Östlin, Sebastian Ljus, Emil Hedin, Elias Kedling, Felix Åkerson, Edvin Nääs

Brynäs IF – Leksands IF 6–1 (3–1, 2–0, 1–0)
Skott: 42–37 (13–15, 11–14, 18–8)
Utv: 8–37 (2–4, 6–4, 0–29)
Målen, Brynäs: Edvin Nääs, Emil Hedin, Leo Sundqvist, Felix Åkerson, Oscar Berggren, Aron Dahlqvist