J18: SM-final efter jämn match mot HV71

J18 besegrade HV71 med 2–1 i semifinalen och är nu klara för SM-final mot Djurgården på fredagskvällen. Stora hjältar i semifinalen blev Alieu Bah, som gjorde matchavgörande 2–1, och målvakten Isac Grönhagen, som räddade 29 av 30 skott.

Efter att ha gått genom åttondelar och kvartsfinaler med 2–0 i båda matchserierna väntade HV71 i semifinal för J18. 19.30 på torsdagskvällen var det nedsläpp i Nyköping och det var heta chanser redan från start mellan de två lagen. Men hetast i inledningen var hemmaspelande Brynäs, som gjorde 1–0 efter bara tre minuter, då Linus Molin hittade fram med en fin passning till målskytten Anton Ohlsson.

Ledningen höll man också i perioden ut, även om bortalaget började skapa chanser mot Isac Grönhagen, men i början på mittenakten gick det inte att stå emot längre. HV71:s Egor Polin fick då iväg ett bra skott och kvitteringen till 1–1 var ett faktum.

Det var sedan ett ställningskrig mellan lagen och det var en period som gick relativt snabbt förbi, då det inte var allt för många avblåsningar. Men innan pausvilan klev Alieu Bah in och med en välplacerad backhand gjorde han 2–1 på Noah Erliden i bortakassen, vilket gav vild glädje i Brynäsbåset.

I den tredje perioden öste därför HV71 på framåt och efter lite drygt sju och en halv minut tog tränarduon Magnus Eriksson och Pontus Broeng timeout för att lugna ned de svartklädda lite. Man fick även döda av ett boxplay några minuter senare, vilket man gjorde med bravur, och det var länge nervöst i en mycket tillknäppt match.

Med 2.38 kvar att spela fick man ett gyllene läge att avgöra matchen i powerplay, då gästerna drog på sig en utvisning för tripping, men det blev istället två minuters "döda tid" för att hålla 2–1-ledningen intakt och inte göra några misstag. När HV71 då blev fulltagliga kändes det som att man i Brynäs skulle kunna hålla matchtiden ut, men då kom det som ingen ville ha i det läget – boxplay.

Laget drog nämligen på sig en utvisning för för många spelare på isen och motståndarna kände så klart vittring av en kvittering och förlängningsspel. Dock spelade Brynäs utmärkt i sin box och lyckades få ut pucken så att tiden tickade ut, vilket skickade laget till SM-final mot Djurgården.