Junioruppdatering vecka 42

Fem matcher stod på schemat under vecka 42, fördelat på två vardera för U16 och J18 och en för J20. Totalt blev det 14 poäng av 15 möjliga och den enda tappade poängen var när U16 tog två poäng efter att ha hämtat upp 1–3 till 3–3 mot Örebro och sedan fått med sig extrapoängen i sudden på onsdagen. 
 
 
Veckan började, som nästan alltid, med att U16 spelade match på onsdagen. Då var det toppmöte mot Örebro som gällde i Behrn Arena och det var en händelsefattig match i den första perioden. Örebro vann förvisso skotten med 12–4, mycket tack vare att de fick spela powerplay, men utöver det var det helt jämnt mellan lagen. När matchen fortgick var det dock hemmalaget som gick upp i tvåmålsledning, 3–1, precis som Brynäs hade när lagen möttes i Gävle. Och precis på samma sätt som i Monitor kom det lag som låg under tillbaka in i matchen och efter full tid stod det 3–3 på tavlan.
 
Övertidsperioden blev sedan högdramatisk, då det efter bara en minuts spel dömdes ett straffslag för Örebro, som alltså kunde avgöra matchen. Men på andra sidan stod William Forsberg ivägen och såg till att det fortsatt var match mellan lagen. Minuten senare blev det istället straff åt andra hållet och Felix Åkerson avgjorde då matchen med ett distinkt skott i krysset. En upphämtning, och vändning, som hette duga från U16 alltså. 
 
På lördagen tog sedan laget emot Färjestad hemma i Monitor och även i den matchen var det en lite trög inledning, då första målet dröjde fram tills 17 minuter hade spelats av den första perioden. Då var det Emil Hedin som satte ett välplacerat skott bakom gästernas målvakt och det hade nog också kunnat vara fler mål framåt då Brynäs vann skotten med 15–5. 
 
I den andra perioden dröjde målskörden också en bra stund, men när Emil Hedin gjorde sitt andra mål för matchen efter 14 minuter var det som att en kran öppnades. Liam Sarlind utökade nämligen till 3–0 bara åtta sekunder senare och tvingade bortalaget till en timeout. Men denna hade ungefär noll effekt, då det bara tog tre minuter innan Sebastian Ljus gjorde sitt första mål i U16-tröjan fram till 4–0. 
 
Med 20-talet sekunder kvar av den andra perioden satte även Liam Sarlind sitt andra mål för matchen och det var 5–0 på tavlan efter två perioder. Den tredje perioden började därefter med att Felix Åkerson gjorde sitt sjunde mål för säsongen då han satte 6–0, men mer än så blev det inte denna dag. Matchen slutade just 6–0 och Edor Gotthold fick hålla nollan mot toppkonkurrenten Färjestad. 
 
För J18 spelades den första matchen på torsdagskvällen på Lugnet i Falun, då Falu IF stod för motståndet. Där var det aldrig spännande, även om det tog lite drygt tio minuter för det första målet att trilla in, då Noel Nordh satte ledningspucken. Efter det gick det i en rasande fart och förutom ett hattrick av Nordh hade även Theo Widén-Schade och Felix Jansson gjort mål i den första perioden, vilket gav ledning med 5–0. 
 
I den andra perioden gjorde Felix Jansson sitt andra mål för matchen innan Hugo Engelaar gjorde sitt allra första i J18-tröjan och man hade en betryggande ledning inför slutskedet av matchen. Kanske gjorde det att man slappnade av lite väl mycket bakåt, för Falun fick helt plösligt in en kasse fram till 1–7. Det verkade dock ha gjort så att man vaknade till på nytt och med fem mål på lite drygt tre minuter hade man skrivit resultatet till 1–12. Mot slutet av matchen fick man också powerplay och Theo Lindstein kunde då sätta slutresultatet 1–13. 
 
På söndagen väntade sedan toppmöte mot Västerås hemma i Monitor och det dröjde inte alls länge innan matchens första mål skulle komma. Liam Willner bestämde sig redan i mittzonen för vad han skulle göra och i full fart skrinnade han upp och satte 1–0 efter bara 4.57. Därefter tog laget över kommandot mer och mer och en kort stund efter att man spelat klart ett powerplay kunde Felix Jansson hitta Jonathan Karlsson på bortre stolpen och 2–0 var ett faktum. Inte ens en minut senare utökade Noel Nordh till 3–0 i powerplay och det var en skön känsla i hemmabåset. 
 
Västerås kunde dock göra 3–1 innan periodpaus och snabbt i den andra perioden kom även 3–2, då man slarvat lite i hemmalaget. Men Viktor Eriksson såg till att dämpa Västerås glädje ganska snabbt, då han på ett friläge lurade bort målvakten och gjorde 4–2. Minuten senare gjorde dock Västerås 4–3 och det blev åter spännande i söndagens toppmöte. 
 
I den tredje perioden jagade alltså Västerås kvittering under större delen och när det hade gått strax över 12 minuter tog Brynäs en timeout för att snacka igenom sin gameplan. Med ett gediget arbete i defensiven och även bra attacker offensivt lyckades man hålla tätt och ta tre poäng på hemmaplan. 
 
För J20:s del var det endast en match som spelades under veckan och den var på bortaplan mot Västerås, även det på söndagen. Denna match startade dock 12.00 och det var mycket jämnt mellan lagen till en början. Mitt i den första perioden fick laget en utvisning med sig och i det efterföljande powerplayet gjorde Linus Hemström sitt tredje J20-mål för säsongen när han satte 0–1 i krysset på pass av Adam Dahlström och Tim Dackell. 
 
Mitt i den andra perioden blev det sedan aningen rörigt framför hemmamålvakten och när pucken kom ut till Anton Casselstål kunde han skicka in 0–2, även det i numerärt överläge. Västerås fick därefter in en reducering innan periodpaus, men det verkade inte störa de vitklädda nämnvärt. 
 
I den tredje perioden gjorde man nämligen sitt tredje raka powerplaymål, då Linus Lindblom fick tag i pucken framför kassen, och 1–3 var ett faktum. Anton Casselstål passade sedan på att bli tvåmålsskytt fem minuter senare, då han slog till på en målvaktsretur mitt framför kassen, och målet som betydde 1–4 blev också det sista i matchen när J20 tog tre efterlängtade poäng.