TV-pucken: Sjundeplats för Gästrikland: "Skönt att stänga med en vinst"

Det blev en sjundeplats i TV-pucken 2020 för Gästriklands 05:or. Efter förlust i kvartsfinalen blev det en vinst och en förlust i placeringsmatcherna, då man mötte Ångermanland och Östergötland, och man fick åtminstone lämna turneringen med en vinst i bagaget.

Efter det tunga uttåget i kvartsfinalen var det bara för Gästrikland att ladda batterierna inför fredagens placeringsmatcher. 09.30 släpptes pucken i den första matchen, då man ställdes mot Ångermanland, och det gick relativt snabbt innan det första målet kom från motståndarnas klubba. Men lite drygt en minut senare hade Viktor Eriksson kvitterat och man var tillbaka på ruta ett i en match där bägge lagen verkade ha lite svårt med motivationen.

Det var, trots det,  2–2 efter en spelad period sedan Elias Zimmerman gjort det andra målet för de vitklädda och det såg ut som att det kunde gå hur som helst i matchen. Ångermanland tog även ledningen en tredje gång när den andra perioden blivit sex minuter gammal, på vad som såg misstänkt ut som offside, och Gästrikland fick börja jobba ikapp på nytt.

När tiden tickade på fick man till slut plocka ut Abbe Linderdahl i båset och i spel sex-mot-fem styrde lagkapten Liam Willner in skottet från Theo Lindstein, vilket betydde 3–3 med 1.38 kvar att spela. Matchen gick därefter in i övertiddspel och när Ångermanland då fick spela powerplay kunde hemmalaget avgöra matchen med 4–3.

Lite drygt fyra timmar senare var det dags för nästa match: Östergötland. Där fick Gästrikland med sig en utvisning nästan direkt och i det efterföljande powerplayspelet kunde Olle Bjälkefors skicka in en lös puck framför målvakten till 0–1.

Perioden gick sedan och vägde en liten stund, men det var hela tiden Gästrikland som skapade de hetaste lägena, och med strax över tre minuter kvar av perioden bjöd backen Theo Lindstein på ett konststycke som hette duga. Från egen zon fintade han bort en motspelare, tog sig hela vägen in i offensiv zon och sprätte in pucken i mål fram till 0–2.

Gästrikland hade också kontroll på det mesta när man vann skotten med 14–1 och man hade lyckats ladda om mycket bättre jämfört med den första matchen. I början på den andra perioden showade Theo Lindstein på nytt med ett liknande mål som i den första perioden och med 0–3 på tavlan kändes det som att Gästrikland äntligen hade marginalerna med sig i TV-pucken.

Det blev även 0–4 och 0–5 genom Hampus Persson och Felix Åkerson och när det då återstod cirka åtta minuters speltid så kändes saken biff. Östergötland kom förvisso in och gjorde 1–5 i powerplay, men det var ingenting som störde Gästrikland och målvakten Edvin Karnatz när man tog hem sjundeplatsen i turneringen.

– Mot Östergötland hade vi återhämtat oss mer efter det som hände i kvartsfinalen och det var i princip spel mot ett mål i den här sista matchen. Det är ingenting att orda om, egentligen, säger huvudtränare David Åkerblom och fortsätter:

– Det är på ett sätt skönt att vi avslutar så här, men samtidigt känner man: "Vad fan, kunde vi inte ha fått in den där puckjäveln mot Småland", så man åker härifrån med en lite sur eftersmak även fast det är jätteskönt att kunna stänga igen turneringen med en vinst. Vi gör ingen dålig helg, över huvud taget, och det är det som känns så jävligt. Men jag har sagt till grabbarna att vi ska knyta näven och vara stolta, för det är extrema marginaler som avgör det här.

Och om resten av säsongen, som ju spelas med U16 i Region Väst och slutspel, säger han så här:

– Vi tycker att vi har kommit jättelångt med den här truppen och vi är jättestolta över spelet vi visar upp. Nu ska vi jobba vidare med dem och gå långt i SM. Det blir spännande att se vad den här våren kan ge för vår del.

Ångermanland – Gästrikland 4–3 (2–2, 1–1, 1–0)
Skott: 19–28 (7–10, 7–14, 5–4)
Utv: 8–8 (2–2, 6–4, 0–2)