U16: Backarna sänkte Frölunda i tuff match

U16 städade av den sista åttondelen, mot Frölunda, på ett bra sätt när man vann med 6–3 på söndagen. Efter tre raka segrar är man nu gruppsegrare och går vidare till kvartsfinal helgen den 20–22 mars. 
 
 
Efter två raka segrar mot Färjestad och Linköping var U16 redan klara för kvartsfinal när man skulle möta Frölunda på söndagen. Men det var ändå en match man ville vinna, då gruppsegern stod på spel efter att Linköping kört över Färjestad med hela 8–0 i den tidiga matchen. 
 
Därför blev det aningen förlösande för laget när backen Theo Widén-Schade kunde peta in ledningspucken i powerplay efter strax under 14 minuters spel i den första perioden. En period som även blev lite grinig, då Frölunda kom ut och spelade fult mot Brynäsarna under stora delar. 
 
– De spelar otroligt fult mot oss från start och det tycker jag är tråkigt. Det är mycket höga händer och de fullföljer på allt de ser. Jag vet inte om man ska behöva vara beredd på att ett lag ska spela fult, men vi var väl inte heller beredda på den fysik som de kommer med, kommenterar huvudtränare David Åkerblom.
 
Gästerna kom även in med en kvittering en liten stund senare, även det i powerplay, men göteborgarna fick inte fira särskilt länge. Minuten senare kunde nämligen nästa back, Ludwig Ericsson, ge Brynäs ledningen på nytt när han gjorde 2–1 på pass av Linus Hemström och det var också ställningen efter en period.  
 
Frölunda fortsatte sedan att dra på sig utvisningar och fem minuter in i den andra perioden utökade Liam Pettersson till 3–1 efter en riktigt fin framspelning från Jonathan Karlsson. Isak Åhrlin åkte därefter ut för en hakning under samma matchminut, men när han släpptes ut från utvisningsbåset kunde han skrinna sig fri efter en passning från Liam Willner och med ett distinkt skott kom även 4–1-målet i snabb fart. 
 
– Jag får ett riktigt fint pass från Willner och kommer fri, och så sätter jag den högt till vänster på målvakten, säger Åhrlin. 
 
Just 4–1 stod sig också länge i den andra perioden, men mot slutet av densamme kunde Frölunda reducera till 4–2 genom Otto Stahre. Det var dock ingenting som påverkade de svartklädda och när den tredje perioden drog igång passade Isak Åhrlin på att göra sitt andra mål för matchen när han hittade nätmaskorna i powerplay. 
 
Frölunda gjorde sedan 5–3 med 1.45 kvar på matchklockan och gästerna tog även timeout i samband med detta. Men trots en utplockad målvakt så var det allt man mäktade med för dagen och istället kunde Felix Jansson punktera matchen när han gjorde 6–3 i tom kasse. 
 
– Överlag tycker jag att vi gör en stabil match och vi är väl aldrig nära att tappa ledningen heller, förutom när det står 1–1 där en liten stund. Det beror på den trygghet vi har i vårt försvarsspel, vi är tighta och otroligt svåra att göra mål på, säger huvudtränare David Åkerblom. 
 
– Den här kullen är jättebra. Vi har både bredd och spets och det är otroligt fina spelare vi har i laget. När vi gör det vi ska så är vi otroligt bra, måste jag säga. Ska jag sätta ett ord på helgen så blir det stabilt. 
 
Brynäs tog därmed full pott i åttondelarna och vinner gruppen på nio poäng. Nu väntar en kvartsfinalsgrupp med Rögle, Skellefteå och Luleå den 20–22 mars. Spelplats fastställs till veckan. 
 
– Vi får en till tuff SHL-grupp nu i kvartsfinalen och det kommer nog att bli otroligt tight mot lag som vi inte har superkoll på. Vi har ju mött Västerbotten och Norrbotten i TV-pucken så dem har vi väl lite koll på, men Rögle blir helt nytt. Det blir en ny tuff grupp och det ska bli ruggigt roligt. 
 
 
 
Brynäs IF – Frölunda HC 6–3 (2–1, 2–1, 2–1)
Skott: 36–30 (10–11, 12–11, 14–8)
Utv: 8–26 (4–16, 2–6, 2–4)
Publik: 176
 
1–0 (13.46) Theo Widén-Schade (Linus Hemström) PP1
1–1 (17.11) Isac Born (Anton Stenbakken, Pontus Andrén) PP1
2–1 (18.18) Ludwig Ericsson (Linus Hemström) 
3–1 (25.30) Liam Pettersson (Jonathan Karlsson, Theo Lindstein) PP1
4–1 (28.03) Isak Åhrlin (Liam Willner) 
4–2 (36.12) Otto Stahre (Johan Pålsson, Teodor Forssander) 
5–2 (43.01) Isak Åhrlin (Jonathan Karlsson, Theo Widén-Schade) PP1
5–3 (58.15) Noah Berger (Leonardo Arcangiolo, Otto Stahre) 
6–3 (59.31) Felix Jansson (Linus Hemström) ENG