TV-pucken: Femteplats för Gästrikland: "Enormt starkt"

Det blev ett hett möte i matchen om femteplatsen i TV-pucken, då Gästrikland ställdes mot Dalarna, och efter att ha följts åt i det mesta genom matchen så kunde Gästrikland stå som vinnare till slut. Med två powerplaymål och ett sent avgörande från Filip Kihlström tog man hem matchen med 4–3 och därmed också femteplatsen i turneringen. 
 
 
Efter den tuffa förlusten i kvartsfinalen fick Gästrikland sikta in sig på att prestera så bra som möjligt i placeringsmatcherna, som spelades i Weda Skog Arena. Man började så med Norrbotten, som blivit utslagna av Östergötland, och där gjorde man en av de bästa matcherna för säsongen när man tog hem matchen med 3–1. 
 
– Det är en ruggigt fin hockeymatch av oss där vi tar kommandot direkt, egentligen, säger huvudtränare David Åkerblom. 
 
Dagen därpå väntade därför Dalarna när man skulle göra upp om platserna fem och sex i turneringen och det blev hett redan från start mellan de två lagen, som mött varandra många gånger. Det var också en mycket jämn inledning på den första perioden och det såg länge ut att bli mållöst. 
 
Då klev hemmalaget för dagen, Dalarna, fram och när Ludvig Asplund var skymd fick man in matchens första mål. Det var, tyvärr för Dalarna, dock ett väldigt bestämt lag som stod på andra sidan  isen och när den andra perioden hade blivit fem minuter gammal kvitterade Tom Wikman till 1–1 efter att ha blivit framspelad av Linus Hemström. 
 
Men laget fick hela tiden kriga sig tillbaka i matchen, speciellt när Dalarna kom igenom och gjorde 2–1 bara 26 sekunder efter kvitteringen, och det var en riktigt het andraperiod som åskådarna fick bevittna. 
 
När Gästrikland sedan fick chansen i powerplay kort därefter kunde Anton Ohlsson servera Linus Hemström snett framför målet och man hade återigen kvitterat Dalarnas ledning. Därför blev det åter tungt när hemmalaget tog tillbaka ledningen mot mitten av perioden, men man gav aldrig upp i Gästrikland – något som blev lagets styrka. 
 
I nästa numerära överläge kunde nämligen Felix Jansson utnyttja sin position i slottet och han kvitterade då till 3–3 efter att ha fått en finfin framspelning av Linus Molin. Därefter dröjde det nästan exakt sju minuter tills nästa mål skulle komma och detta när Gästrikland tog ledningen för första gången i matchen. 
 
Då var det Filip Kihlström som snappade upp en retur och med 3–4 på tavlan när det återstod 1.15 kändes det riktigt bra i det vitklädda båset. Som sig bör tog Dalarna timeout och kort därefter stack målvakten ut i båset, men det hjälpte inte denna gång. 
 
Gästrikespelarna försvarade sig utmärkt och när tiden rann ut stod man där som femte bästa lag i TV-pucken 2019. 
 
– Spelmässigt tycker jag att vi är mycket bättre idag och vi växer in i det mer och mer i den andra perioden. Det känns ju som att vi möter dalagrabbarna var och varannan vecka nu så det blir en väldigt intim match med mycket prestige, säger David Åkerblom och fortsätter, med glimten i ögat: 
 
– Det är jätteskönt att vi vinner till slut och speciellt att spöa Dalarnas ledare också, det känns lite extra. 
 
Om turneringen i sin helhet säger Åkerblom så här: 
 
– En femteplats av 24 lag är absolut godkänt, om inte mer. Vi kommer härifrån med hedern i behåll och det är enormt starkt att vi får göra två så här bra avslutningsmatcher. Jag tycker fortfarande att vi är topp tre i den här turneringen rätt hockeyspelsmässigt, men det är de små detaljerna som inte sitter för oss i kvartsfinalen. De andra lagen har även spetsspelare som har varit extremt bra den här helgen och de har gått väldigt kort på folk, vilket är en annan modell än den som vi och till exempel Norrbotten kör på.  
 
– Det är nyttigt för oss att få spela såna här tighta matcher, för det kommer vi behöva i SM senare. Vi tar kliv varje vecka med det här laget och vi lär oss väldigt fort. I den här processen nu tar jag bort kvartsfinalen, för där var det inte vi som spelade. Jag vet inte vad som hände, men alla som såg den ska veta att det var verkligen inte Gästrikland och Brynäs IF som spelade där. 
 
 
 
Dalarna – Gästrikland 3–4 (1–0, 2–4)
Skott: 24–25 (9–8, 15–17)
Utv: 6–6 (2–2, 4–4)
Publik: 352
 
1–0 (16.10) Lukas Lagerberg (Erik Olhans-Lind) 
1–1 (25.34) Tom Wikman (Linus Hemström) 
2–1 (26.00) Eric Hultgren (Elias Nordberg, Walter Reimer)
2–2 (28.01) Linus Hemström (Anton Ohlsson) PP1
3–2 (29.53) Erik Olhans-Lind (Axel Eriksson, Ludwig Laband) PP1
3–3 (31.45) Felix Jansson (Linus Molin, Anton Ohlsson) PP1
4–3 (38.45) Filip Kihlström (Theo Widén-Schade, Linus Molin)