J18: Tung helg i norr för Brynäs

J18 fick det tufft i Skellefteå och Luleå i Allsvenskan i helgen. Två förluster och noll poäng fick man med sig hem och det genom snöpliga 4–3 mot Skellefteå och 3–0 mot Luleå, där Jesper Wallstedt var en jobbig vägg mellan stolparna.

Till skillnad från J20 så fick J18 en riktigt jobbig helg när man ställdes mot sitt nordligaste motstånd i Luleå och Skellefteå. På lördagen släpptes pucken i Skellefteå Kraft Arena och där var det ändå Brynäs som var bäst inledningsvis. När matchen inte ens blivit två minuter gammal åkte nämligen hemmalaget på en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Hugo Sjölander sätta 0–1 på Hugo Marklund i hemmamålet.

I den andra perioden utökade sedan backen Calle Westerlund till 0–2 på pass av Oskar Kvist, och när även 0–3 kom genom Rasmus Hemström var det nära en timeout för hemmalaget. Någon sådan kom dock inte och när Brynäs drog på sig en utvisning för för många spelare på banan så kunde Skellefteå reducera till 1–3 på Albin Mörck.

Just utvisningar blev också Brynäs fall denna lördag. Knappt fyra minuter efter den första reduceringen kom en ny utvisning på bortalaget och då satt även 2–3 i det numerära överläget. I den tredje perioden drog Brynäs också på sig utvisningar och även denna gång blev det mål, nu till 3–3 när det hade gått åtta minuter.

När matchen sedan såg ut att gå till övertid så kom det en kalldusch för vitklädda Brynäs. Med bara 38 sekunder kvar av ordinarie tid satte Skellefteå 4–3 och deras vändning var komplett. Brynäs tog då timeout för att försöka komma tillbaka, men utan resultat. 4–3 stod sig och det blev en sur förlust för laget.

På söndagen hoppade Adam Matsson in i målet då Brynäs hoppades få ladda om i mötet mot Luleå i Coop Norrbotten Arenas B-hall. Där fick man dock inte riktigt den start man hade velat ha och efter den första perioden var det fortsatt 0–0 efter att man bara fått iväg fyra skott mot Luleås målvakt Jesper Wallstedt.

Även den andra perioden såg ut att gå samma öde till mötes, trots att bägge lagen fått spela powerplay, men när klockan stod på 19.12 kom matchens första mål när Luleås Nils Bolin snappade upp en puck som studsat fram från sargen bakom Adam Matsson och det var 1–0 till hemmalaget.

Luleå fortsatte sedan att spela starkt i den tredje perioden och när man hade spelat nästintill 13 minuter kom 2–0 efter att hemmalaget stuckit på en två-mot-en-kontring. Brynäs tog sedan timeout några minuter senare men man fick det inte att fungera alls denna helg.

Med fyra och en halv minut kvar på matchtiden så utökade Luleå till 3–0 och matchen var så gott som stängd. Lagen blev sedan lite irriterade på varandra och ett antal utvisningar delades ut i matchens slutskede. Detta påverkade dock inte resultatet och 3–0 stod sig matchtiden ut.

Skellefteå AIK – Brynäs IF 4–3 (0–1, 2–2, 2–0)
Skott: 20–22 (6–6, 7–7, 7–9)
Utv: 10–20 (2–0, 2–4, 6–16)