U16: Ny vändning när Brynäs slog Färjestad: "En jäkla styrka"

Trots underläge två gånger under matchens gång kunde U16 vända och vinna hemma mot Färjestad på lördagen. 0–1 och 1–2 blev till slut 3–2 sedan Liam Willner bland annat gjort sitt första mål i Brynäströjan. Det avgörande målet stod backen Ludwig Ericsson för när det var 1.07 kvar av den tredje perioden och laget drygar därmed ut sin serieledning.

Det är lång tid mellan matcherna för U16 just nu, men på lördagseftermiddagen var det äntligen dags på hemmaplan igen när man tog emot Färjestad i B-hallen. Där fick man dock en tuff start på matchen, då gästerna gjorde 0–1 på Ludvig Asplund efter att bara en minut hade passerat. Men laget jobbade sig in i matchen mer och mer och efter en fin framspelning från Isak Åhrlin kunde 05:an Liam Willner sätta sitt första mål i Brynäströjan när han snyggt kvitterade till 1–1.

– Vi har en lite blöt början på matchen, egentligen. Vi får inte det riktiga trycket och det är som att vi står och väntar in dem litegrann för att se hur de spelar, samtidigt som de kommer ut väldigt hårt i början, säger tränarduon David Åkerblom och Jakob Löf.

Detta resultat stod sig också genom den andra perioden, trots att Brynäs nog skulle ha gjort tre eller fyra mål på alla chanser man skapade sig och de 17 skott man sköt. Laget försökte där också ta med sig det fina spelet in i den tredje perioden, men lägena ville fortsatt inte sitta för de svartklädda.

– I andra perioden är det egentligen spel mot ett mål från vår sida och vi skapar hur mycket som helst. Det är bara synd att vi inte får utdelning på skotten, säger Åkerblom.

Med nio minuter spelade av perioden kom också en kalldusch när Färjestad gjorde 1–2, till synes från ingenstans, och man fick börja jobba för att komma ikapp på nytt. När det återstod lite drygt fem minuter av ordinarie speltid så gjorde man just det, då Jonathan Karlsson skickade fram pucken till Anton Ohlsson – och det var 2–2 på tavlan.

Nästan exakt två minuter senare drog Färjestad på sig en utvisning för holding och i det efterföljande powerplayspelet passade Ludwig Ericsson på att göra sitt andra mål för säsongen när han satte 3–2 på gästernas målvakt.

Färjestad försökte då allt man kunde att få in en kvittering på den minut som återstod, men inte ens en utplockad målvakt hjälpte laget denna gång. Försvaret i Brynäs jobbade på bra och Ludvig Asplund svarade för en fin insats mellan stolparna när man höll 3–2 matchtiden ut.

– Det är en jäkla styrka av oss att vi kan vända på det här sättet, tycker jag, och det är nyttigt för oss att vi får sådana här matcher i serien, för det kan komma igen när det blir slutspel, säger David Åkerblom och fortsätter:

– Då är det väldigt tryggt att veta att man har det i sig att vända matcher på det här sättet.

Laget drygar nu ut sin serieledning en aning och man har sju poäng ner till tvåan, Leksand.

Brynäs IF – Färjestad BK 3–2 (1–1, 0–0, 2–1)
Skott: 40–21 (11–9, 17–6, 12–6)
Utv: 8–12 (4–6, 0–2, 4–4)

0–1 (1.01) Wilhelm Gullhav (Theo Johansson)
1–1 (10.11) Liam Willner (Isak Åhrlin)
1–2 (49.13) Wilhelm Gullhav (Eric Olsson, Alexander Henningsson)
2–2 (54.50) Anton Ohlsson (Jonathan Karlsson)
3–2 (58.53) Ludwig Ericsson (Anton Ohlsson) PP1