J20: Förlust i första träningsmatchen

Den första träningsmatchen inför säsongen 2019/20 slutade med en tvåmålsförlust för Brynäs mot IFK Helsingfors. Efter två jämna perioder drog finnarna iväg i tredje och trots att Brynäs tryckte på mot slutet så rann tiden iväg för laget och matchen slutade 3–5.

Det var precis som vanligt i den allra första matchen för säsongen. Passningarna satt inte helt 100 för J20 och spelidén var inte fullt inlärd ännu, och i en förstaperiod där man satt åtta minuter i utvisningsbåset var det svårt att riktigt skapa någonting framåt.

Motståndet från öster var dock aningen vassa inledningsvis och ledde också med 0–1 när man summerade de första 20 minuterna. Men i den andra perioden tog Brynäs över mer och mer och efter en fin soloåkning kunde tillskottet från Valbo Noël Lengstam kvittera till 1–1 när 9.26 hade spelats av mittenakten.

– Jag skulle försöka trampa runt backen där och sedan slår jag in pucken mellan benen när jag kommer fram till målvakten, säger nygamla Brynäsaren Lengstam, som spelade i Brynäs U16 och nu är tillbaka efter två säsonger i Valbo.

– Det är så klart kul att äntligen vara tillbaka, jag har jobbat hårt i Valbo tycker jag.

Helsingfors tog sedan tillbaka ledningen på nytt och Brynäs fick åter jaga kvittering i matchen. Men denna gång tog det inte alls lång tid och snyggt placerad i slottet kunde Jesper Eriksson skicka in 2–2 med 1.19 kvar av den andra perioden.

Den tredje perioden gick sedan inte alls så som Brynäs hade velat. Efter att lagen suttit av en utvisning vardera var det återigen Helsingfors som tog ledningen, då man gjorde 2–3 efter 5.50. Och i en period som innehöll hela tio utvisningar var det till slut svårt för spelarna att hålla fokus hela vägen.

Då blev det heller inte bättre av att gästerna kunde göra 2–4 när pucken styrdes via en hemmaspelares skridsko och in bakom Adam Matsson i kassen. Brynäs fick sedan chansa med att ta ut målvakten, men tämligen omgående kom då 2–5 i det tomma målet.

– Det är en typisk första match på säsongen. Pucken studsar omkring och allting satt inte riktigt än, men det kommer. Det är typiska första match-missar vi gör, tycker jag, säger lagkapten Sebastian Sundlöv.

19.01 prickade dock Simon Appelquist in 3–5 med ett riktigt snyggt mål och Brynäs fick lite hopp när Helsingfors fortsatt hade två utvisade efter det målet. Men trots högt tryck i powerplay så höll den finske målvakten tätt och Brynäs föll med just 3–5 i den första träningsmatchen.

– Jag tycker inte att de är så mycket bättre än oss, men vi förlorar på att vi har så mycket utvisningar. Vi måste hålla mer disciplin framöver, säger målskytten Noël Lengstam.

Brynäs IF – IFK Helsingfors 3–5 (0–1, 2–1, 1–3)
Målen, Brynäs: Noel Lengstam, Jesper Eriksson, Simon Appelquist