J18: Klart för Allsvenskan Norra: "Skönt att vi knyter ihop det"

Det blev onödigt spännande när J18 skulle säkra en plats i Allsvenskan efter årsskiftet. Hemma mot Borlänge blev det till slut 5–3 mot ett vilt kämpande bortalag i en match där U16-spelarna Joel Holmli och Rasmus Westerberg satte var sin kasse.

Söndagen innebar sista omgången i J18 Elit Västra och i Gavlerinken tog Brynäs emot tiondeplacerade Borlänge med start 14.00. Ett ganska sargat Brynäslag fick dock inte alls den start man ville ha och när gästerna hade gått upp till 0–2 efter sju minuter så var det dags för en timeout.

– Vi pratade om att vi skulle komma upp i det spel vi kan spela och att gå tillbaka till grunderna, berättar Tim Alverhag.

– Att vi inte skulle stressa upp oss, för det var ju lång tid kvar.

Efter det snacket jobbade man sig in i matchen och den första periodens andra halva såg mycket bättre ut från hemmahåll. Då kom också reduceringen från Oskar Kvist och man hade 1–2 på tavlan inför mittenakten. Där tog man över spelet mer och mer och när det hade gått elva minuter så fick U16-spelaren Joel Holmli öppen kasse när han skickade in sitt första mål i J18 fram till 2–2.

Lagkapten Victor Barrögård passade sedan på att göra 3–2 mot slutet av perioden och det var helt och hållet Brynäs som höll i taktpinnen. Men Borlänge slutade aldrig att kämpa i matchen och när hemmalaget åkte ut för att ha spelat med för många spelare så kunde gästerna kvittera till 3–3 i det efterföljande numerära överläget.

– Jag vet inte vad vi gör där, egentligen. En dålig utvisning som de gör mål på, det är inte bra, säger Tim Alverhag.

Där och då gick det inte riktigt Brynäs väg i matchen och man fick kämpa riktigt hårt när det kom en ny utvisning bara några minuter senare. Denna lyckades man dock klara av och det gav rejäl energi till laget, som började forcera framåt igen.

Med inte ens fem minuter kvar av ordinarie tid så skickade Viktor Persson över pucken till Tim Alverhag, och när han fick så gott som fri gata mot målet så gjorde han inga misstag när han skickade pucken i mål fram till 4–3.

– Jag gjorde ju exakt samma mål mot BIK Karlskoga så när jag kom där så tänkte jag bara att jag skulle göra samma sak, och det fungerade ju, säger Alverhag.

Det målet sänkte gästande Borlänge samtidigt som Brynäs energinivå steg och bortalaget tvingades till slut plocka ut målvakten i båset för en extra utespelare. Där lyckades man dock inte särskilt bra och när det blev tekning i mittzonen kom burväktaren tillbaka in på isen, men utan framgång.

Från till synes ingenstans fick U16:s Rasmus Westerberg tag i pucken mitt i banan och med ett distinkt skott kunde han punktera matchen när han gjorde 5–3 med 1.25 kvar på klockan. Brynäs höll sedan matchtiden ut och blev klara för Allsvenskan Norra efter årsskiftet.

– Det var inte en så bra match direkt, men det är jätteskönt att vi kan vinna den. Det var lite tight här inför sista omgången, men det är verkligen skönt att vi knyter ihop det och går vidare, sammanfattar Tim Alverhag.