U16: Klart för semifinal: "Jävligt mäktigt"

U16 är klara för semifinal efter dramatik i den sista gruppspelsmatchen mot Björklöven. 6–3 krympte till 6–5, men Brynäs höll undan och tog tre poäng och tog sig vidare till semifinal nästkommande helg. Laget är nu topp-4 i Sverige på U16-nivå.

Söndagens match mot Björklöven var verkligen viktig för Brynäs. Vinst skulle betyda avancemang till semifinal och en förlust skulle skicka ut laget ur slutspelet. Men några nerver syntes inte på hemmalaget för dagen när man klev in i den första perioden. Brynäs var nämligen mycket bättre inledningsvis och när man fick spela matchens första powerplay efter bara några minuter så ringde det direkt.

Strax över en minut spelade man runt i powerplay innan Rasmus Westerberg hittade nätmaskorna med ett välplacerat skott. I nästkommande tekning högg sedan ursnabbe Joel Holmli direkt och endast åtta sekunder efter det första målet satt 2–0 på bortalagets Alexander Hellnemo.

Brynäs hade även massvis med lägen att utöka sin ledning efter det, men chanserna ville inte sitta och istället kom det en reducering från bortahåll mitt i perioden. Svartklädda Brynäs brydde sig dock inte så mycket om det och tidigt i den andra perioden kunde Linus Lindblom utöka till 3–1 när han högg till på en målvaktsretur.

Denna ledning utökades sedan till 4–1 när Arvid Sundin gjorde det han blivit en expert på – mål i boxplay – och det kändes som att det lätt skulle kunna rinna iväg om bara Brynäs satte sina lägen. Precis som i den första perioden reducerade dock Björklöven och det var 4–2 inför de avslutande 20 minuterna.

När då Kid Andersson skickade in 5–2 från sin backplats precis efter att Björklöven blivit fulltaliga från sin utvisning så kändes det klart för Brynäs del. Så får man dock aldrig tänka, speciellt inte i juniorhockey, och det skulle bli onödigt spännande i Saab Arena denna söndag.

Björklöven gjorde nämligen 5–3 när Brynäs satt utvisade för en interference och trots att Robin Lund sedan satte 6–3 på en kontring så var det inte över där. Bortalaget kom ikapp till 6–5 med tre och en halv minut kvar att spela och det blev nervöst bland Brynässupportrarna.

– Vi spelar ju för publiken, för att göra det spännande, säger lagkapten Felix Söderblom med ett leende.

Man behöll dock kylan i hemmalaget och när Björklöven dessutom drog på sig en utvisning i slutminuten så var det klart. Brynäs var riktigt nära att skicka in ett mål i tom kasse, men så blev det inte och just 6–5 blev slutresultatet när laget avancerade till semifinal.

– Skönt som fan att vi tar oss vidare, det är jävligt mäktigt, säger Felix Söderblom.

– Vi får ju möta Almtuna nu då och de verkar ha gått jäkligt bra, så det blir en spännande match nästa helg.

Brynäs IF – IF Björklöven 6–5 (2–1, 2–1, 2–3)
Skott: 40–33 (14–10, 14–10, 12–13)
Utv: 10–12 (2–4, 6–2, 2–6)