J18: Derbyseger på nytt: "Precis det här vi behövde"

I säsongens andra derby tog Brynäs, till slut, ännu en seger mot Valbo. Denna gång i Gavlerinken när man vände 0–1 till 4–1 efter en riktigt effektiv tredjeperiod där tre av målen föll.

Trögstartade är nog det ord som bäst beskriver Brynäs i J18-derbyt mot Valbo på tisdagskvällen. Efter förluster mot Västerås och Färjestad hade man inte alls mycket självförtroende när pucken släpptes och man såg inte ut som sig själva i den första perioden.

Detta återspeglades också i matchens händelser och det blev riktigt tungt i hemmabåset när Valbo satte 0–1 tolv minuter in på den första perioden. Det kändes också som att skotten inte riktigt ville hitta in för hemmaspelande Brynäs och de första 20 minuterna slutade just 0–1 trots att det var 13–5 i skottstatistik.

– De får in en chanspuck där i början och det känns väl lite trögt när våra puckar inte vill gå in. Målvakten gör många fina räddningar där också, säger Victor Barrögård.

Starten på den andra perioden såg sedan ganska lika ut från Brynäshåll och det dröjde länge innan man riktigt fick några vassa målchanser mot Anton Larsson i bortakassen. Men sedan kom det som skulle bli starten på Brynäs upphämtning. I boxplay kunde Tim Alverhag plocka upp pucken i offensiv zon och när han trampade runt kassen satt 1–1 riktigt snyggt på målvakten.

Den tredje perioden ägde sedan Brynäs så gott som från start till slut. Det var lite grinigt till en början mellan lagen som känner varandra väl och efter några minuter fick en av varje sitta i utvisningsbåset för roughing. Men efter det så började hemmalaget hitta rätt igen och efter otaliga skottförsök från laget kunde Axel Westlund till slut skicka in 2–1 på pass av Victor Barrögård.

– Det var riktigt skönt att se den pucken gå in. Riktigt fint, kommenterar Barrögård.

Men strax efter ledningsmålet gick det lite sämre för Brynäs. På kort tid drog man på sig utvisningar för tripping och puck out, vilket gav Valbo 5-mot-3 i nästan två hela minuter. Svartklädda Brynäs jobbade dock på riktigt bra i egen zon och med en stabil Adam Matsson i kassen kunde man reda ut de numerära underlägena med bravur.

– Tankarna när vi åkte på utvisningarna var väl att nu måste vi blockera varenda skott och ta varje diagonalpassning. Att nu ska vi döda det här och få energi från det, och det gjorde vi ju också, säger Victor Barrögård.

Detta verkade ge lagen en kick och bara några minuter senare blev Tim Alverhag tvåmålsskytt när han skickade in 3–1 efter pass av Hugo Sjölander och Marcus Uusitalo. Sedan tog det endast 34 sekunder för nästa mål att trilla in, detta när tidigare passningsläggaren Victor Barrögård trampade på bra framåt i banan och skickade pucken i nät till 4–1.

– Jag har nog aldrig åkt så snabbt i hela mitt liv, tror jag. Jag ville verkligen göra mål där, skrattar Barrögård.

Det målet blev också den riktiga spiken i kistan i matchen och Brynäs tog en riktigt skön seger med 4–1 i säsongens andra derby.

– Vi pratade om att vi måste ha tålamod och till slut så får vi ju in några kassar där på slutet. Det är jäkligt skönt att vinna just den här matchen efter det tunga vi har haft, vi får tillbaka självförtroendet lite och kan jobba vidare på det mot Örebro. Det var precis det här vi behövde, avslutar lagkapten Victor Barrögård.

Brynäs IF – Valbo HC 4–1 (0–1, 1–0, 3–0)
Skott: 46–21 (13–5, 15–8, 18–8)
Utv: 8–8 (0–4, 2–2, 6–2)