J20: Storseger hemma mot Luleå

J20 tog en riktig storseger hemma mot Luleå på söndagen. Det blev till slut innebandysiffror, 7–2, i Gavlerinken efter att sju olika målskyttar presenterat sig i hemmalaget.

Det var, bokstavligt talat, toppen mot botten i Gavlerinken på söndagsförmiddagen. 11.00 släpptes pucken mellan serieledande Brynäs och tabelljumbon Luleå och det skulle bli fart på spelet redan från första nedsläpp. Gästande Luleå var så klart sugna på revansch efter att ha förlorat sina två tidigare matcher på fredagen och lördagen, samtidigt som hemmalaget ville plocka fler poäng för en serieseger i Top 10.

Just därför blev det också ett snabbt tempo när domaren släppte pucken. Lagen turades om att skrinna fram och tillbaka över banan och skapa lägen, men det var Brynäs som var hetast i inledningen. Redan 3.52 in på den första perioden kunde nämligen David Ojamäe sätta dit ledningsmålet och man var i förarsätet precis som i fredagens möte mot Skellefteå.

Denna match hade dock en annan utveckling och trots att Luleå låg på hårt mot Samuel Ersson så fick man inte in puckarna. Istället kunde Karl Markström sticka fram och på sin egen retur satte han 2–0 efter 14.30. Men sedan så kom den där andraperioden som Brynäs är lite sämre i.

– Vi har haft lite dippar i just andraperioderna, det har ju typ blivit vår grej, säger Linus Udd-Hellgren. Jag kommer knappt ihåg senast vi INTE släppte in ett mål i andra.

Man inledde med att dra på sig två utvisningar under periodens första tio minuter, men något powerplaymål skulle det inte bli för Luleå. Istället satte Oliver Schack Blomstedt reduceringen till 2–1 efter 12.32 och bara halvminuten senare tog Brynäs timeout när man fick ett läge i powerplay.

Detta numerära överläge mynnade dock inte ut i någonting, men när man spelade fem-mot-fem så avslutade Adam Hirsch i mål efter en snygg framspelning från Oliver Nordberg. Därefter kom ett par intensiva minuter. Luleå kom nämligen snabbt tillbaka med en ny reducering, nu från Nils Thomasson, och bara minuten efter det satte Linus Udd-Hellgren 4–2 till Brynäs, som kunde andas ut en aning.

– Målet kom väldigt lägligt, om man säger så. Det kan ju annars bli lite jobbigt när de gör mål på oss så snabbt, så det var skönt att få sätta den, säger Udd-Hellgren.

Men lika dåliga som Brynäs är i den andra perioden, så bra är man i den tredje. Mot Luleå fick man islossning i powerplay och både 5–2 och 6–2, från Marcus Westfält och Oliver Nordberg, kom i den spelformen. När sedan 7–2 satt genom Max Lundén så kom också timeouten för bortalaget, som helt hade tappat sitt spel.

– Det blir ju lite ketchupeffekt där när vi får in lite turliga mål, säger Linus Udd-Hellgren. Det är skönt att det blir som det blir där i tredje, att vi får in en snabb puck och kan jobba vidare från det.

Det blev också ett byte av målvakt någon minut senare och när Ludvig Christoffersson bytte av William Josbrandt så spelade Luleå upp sig en aning. Christoffersson fick hålla tätt matchtiden ut men när man inte fick till det framåt så fick man lämna matchen utan poäng.

Brynäs har nu en match kvar i Top 10, mot Djurgården, och kan teoretiskt sett vinna serien ifall Linköping förlorar i sina sista matcher.

– Det blir en viktig match mot Djurgården. Vi har haft det tufft mot dem, men det känns som att vi är inne i ett bra flow nu. Nu gäller det att vi får bort andraperioderna så ska vi nog kunna ta den.

Brynäs IF – Luleå HF 7–2 (2–0, 2–2, 3–0)
Skott: 22–30 (4–14, 7–7, 11–9)
Utv: 12–10 (2–2, 4–2, 6–6)