J20: Edman fixade tre poäng i B-hallen

J20 svarade för en ny, makalös vändning på hemmaplan i Top 10. Mot Skellefteå vände man 1–3 till 4–3 efter en stark tredjeperiod och ett avgörande mål av Pontus Edman.

En match spelas i 60 minuter, sägs det. Och så var verkligen fallet när Brynäs tog emot Skellefteå i sluttampen av Top 10 på fredagskvällen. Laget, som gått bra i både norrserien och Top 10, inledde också piggt och tog ledningen nio minuter in på matchen, då Marcus Westfält kunde styra in pucken bakom Filip Eriksson.

Men gästerna var också pigga i matchen och när den andra perioden bara hade blivit två minuter gammal så kunde man kvittera i ett av de många numerära överlägen man skulle få. Gästerna från norr tog sedan över matchen mer och mer och i ännu ett powerplay kom också 1–2 som ett brev på posten. 1–3 satt sedan mot slutet av den andra perioden och det var tungt i hemmalaget i periodpausen.

Man ryckte dock upp sig rejält mellan den andra och tredje perioden och när man kom ut så satsade man allt mot mål och stötte på returerna från Filip Eriksson. Det var dock ett friläge som skulle sätta fart på Brynäs under avslutningen. Samuel Asklöf kunde nämligen plocka åt sig pucken och i hög fart tog han sig upp i banan och kunde göra 2–3 efter bara 1.52.

Brynäs jobbade sedan vidare från det och på ett läge som uppkom ur så gott som ingenting skickade Niklas Lindberg in pucken till 3–3 efter ett skott från strax innanför blå.

– Oliver Nordberg slog en diagonalpassning där och så blev det lite fladder på pucken, så jag tänkte att det är lika bra att slå till, för det var så mycket folk framför kassen, säger Lindberg.

– Och så gick den nästan en meter utanför, men deras spelare slår in pucken i målet. Så det var lite turligt och jag blev faktiskt jätteförvånad.

Laget vaknade sedan till rejält efter det och var riktigt, riktigt sugna på att lämna B-hallen med tre poäng – något man faktiskt också gjorde. Med en minut och 20 sekunder kvar av ordinarie tid slog Pontus Edman till när Filip Eriksson lämnade en retur i slottet och det var 4–3 till Brynäs, som var i ledningen igen för första gången sedan den första perioden.

Denna ledning höll man sedan matchen ut, trots att Skellefteå både tog timeout och plockade målvakten, och man tog med sig tre poäng från matchen trots en jobbig andraperiod.  Nu väntar en spelledig lördag innan man tar sig an Luleå på söndagen.

– Det var riktigt skönt att vi kunde vända, vi har haft lite sådana matcher på slutet, och det stärker verkligen laget.

– Vi har alltid tuffa matcher mot Luleå och det smäller lite mer nu när alla vill komma högt inför slutspelet och så, så det ska bli kul att spela på söndag.

Brynäs IF – Skellefteå AIK 4–3 (1–0, 0–3, 3–0)
Skott: 36–31 (9–10, 12–11, 15–10)
Utv: 10–4 (4–0, 4–2, 2–2)