J18: Vidare till kvartsfinal efter suddendrama mot Färjestad

J18 är vidare till kvartsfinal i JSM efter att ha besegrat Färjestad med 2–1 i matcher. Den avgörande matchen gick till sudden death efter stor dramatik och där avgjorde backen Victor Söderström med ett pangskott efter att Brynäs bland annat klarat av en utvisning i perioden.

Efter att Brynäs segrat i Löfbergs Arena på torsdagen och Färjestad gjort detsamma i Gavlerinken på lördagen så blev det en avgörande åttondelsfinal i Gavlerinken på söndagseftermiddagen. Där hade Färjestad tagit med sig sina bästa 00-spelare från J20 och rustade rejält för att gå vidare till kvartsfinal.

– Vi visste inte helt säkert om de skulle få ner sina 00:or, men vi misstänkte det eftersom deras J20 åkte ut igår. Det blev lite extra taggande att få möta dem, säger Victor Söderström.

Brynäs hade dock andra planer i matchen och i ett tidigt powerplay kunde Sebastian Sundlöv snyggt sätta dit 1–0 efter en crosspassning från Emil Lindgren. Färjestad kvitterade förvisso några minuter senare men hemmalaget var taggat till tusen i matchen och U16-spelaren Tim Alverhag chockade nog alla när han så gott som från ingenstans slängde iväg pucken och prickade bortre krysset fram till 2–1 sent i den första perioden.

När de svartklädda sedan utökade till 3–1 i powerplay genom backen Victor Söderström så kändes det som att det inte skulle finnas någon anledning att oroa sig i matchen. Men det fanns det. Färjestad gav inte upp i första taget och på kort tid hade man både reducerat och kvitterat, vilket gjorde att det stod 3–3 inför den tredje perioden.

Där blev det dock uppförsbacke för Brynäs för första gången i matchen. När den tredje perioden hade blivit 13 minuter gammal så tog Färjestad ledningen och kort därefter tvingades Brynäs till en timeout för att reda ut sitt spel.

Och det hann faktiskt bara gå 30 sekunder efter timeouten innan det skulle smälla. Näste U16-spelare, forwarden Alexander Ljungkrantz, presenterade sig då för publiken när han satte kvitteringen till 4–4 efter en passning från backen William Alftberg.

Då återstod det knappt fyra minuter att spela och tiden tickade snabbt iväg mot tio minuter sudden death. Men precis när signalen skulle ljuda så skickade Brynäs pucken över sargen och man fick två minuter för puck out. Det gav alltså Färjestad ett gyllene läge att avgöra, eftersom man fick spela fyra mot tre, men Brynäs kämpade hårt i sitt boxplay och höll ifrån under de två minuterna – där man också förlitade sig på ett par vassa räddningar från Albin Mörck.

När lagen då sedan fick spela fyra mot fyra så tog hemmalaget över mer och mer och man hade flera chanser att avgöra i den offensiva zonen. Det skulle drock dröja strax över fem minuter innan något avgörande kom, men då kom det med besked. Victor Söderström utmärkte sig ännu en gång när han bombade in 5–4 och tog sitt lag vidare till kvartsfinalsspel.

– Jag ställde upp för direktskott där och så ser jag att deras back rusar upp på mig, så jag försöker använda honom som skymning och så går pucken i mål. Jag ser att den går in på bortre sidan, vid stolpen. Det var jävligt skönt, kommenterar Victor Söderström.

Brynäs går därmed vidare till kvartsfinalsspel efter att ha vunnit med 2–1 i matcher mot Färjestad och lyckats tagga om efter fredagens bottennapp där man förlorade med 4–0.

– Till större delen tycker jag att vi styr matchen, men ibland så blir vi inte tillräckligt aggressiva i egen zon och det är då de gör sina mål, analyserar matchavgörande Victor Söderström.

– Vi har en mycket bättre inställning i den här matchen och vi jobbar hårdare. Det är jäkligt skönt att vinna det här, men nu är det bara att ladda om för kvartsfinal.

Kvartsfinalerna spelas den kommande veckan och vilka Brynäs ska få möta blir klart under måndagen, då de högre rankade lagen ska välja motståndare.

Brynäs IF – Färjestad BK 5–4 (2–1, 1–2, 1–1, 1–0)
Skott: 24–37 (5–10, 8–14, 8–8, 3–5)
Utv: 8–10 (4–4, 2–4, 2–2, 0–0)