J18: Klart för åttondel efter rysare mot Örebro

J18 säkrade en plats i åttondelsfinalerna efter att ha besegrat Örebro med 3–2 på hemmaplan. Oscar Birgersson och Victor Söderström såg till att man drog jämnt inför den tredje perioden och där avgjorde Marcus Westfält när det bara hade gått 37 sekunder.

Det var mycket som stod på spel för Brynäs när man tog emot Örebro hemma i Allsvenskan. Om man gick segrande ur matchen med ett visst antal mål så skulle man slå bort BIK Karlskoga från fjärdeplatsen – som betyder att man slipper spela sextondelsfinal och istället får en direktplats i åttondelsfinalerna. Men man fick vara försiktiga. Fler insläppta mål än två skulle förstöra allt, så det var mycket press som låg på Albin Mörcks axlar i matchen.

Detta klarade målvakten dock av, trots att Örebro tog ledningen i ett powerplay i den första perioden. Brynäs satte då in offensiven och några minuter in på den andra perioden kunde Oscar Birgersson knacka in sin egen retur efter att fint ha blivit framspelad av Alexander Ljungkrantz. Men det grinade illa för hemmalaget i matchen. Örebro tog återigen ledningen, ännu en gång i powerplay, och det blev jobbigt i hemmabåset.

Men när Brynäs även de fick chansen i powerplay så passade man på. Det hann inte ens gå tio sekunder av det numerära överläget innan Victor Söderström drog till med en riktig kanon och det var kvitterat till 2–2 och heljämnt inför avslutningen.

Man förväntade sig sedan en avvaktande inledning på den tredje perioden, men det blev något helt annat. Marcus Westfält, som precis som Victor Söderström kommit från att också ha spelat i J20-matchen, satte hög fart när han fick pucken och efter ett par fina dribblingar satt 3–2 bakom bortamålvakten.

– Jag får pucken och så försökte jag väl bara göra min gubbe och skjuta. Det var lite tur, men det var skönt och viktigt att sätta den där pucken, säger Westfält.

Denna ledning höll Brynäs sedan intakt och man pressade även framåt för ett fjärde mål, vilket hade betytt att man varit helt klara för topp-4. Men några fler mål blev det inte och Westfälts 3–2 blev avgörande både för matchen och för tabellen.

– Det är en tuff och väldigt jämn match, tycker jag, säger Marcus Westfält. Vi krigar på bra hela tiden och så visar vi en jävla bra inställning hela vägen. Vi gick för ett fjärde mål hela tiden och ville verkligen köra på.

Brynäs klev nämligen upp på exakt samma poäng och målskillnad som BIK Karlskoga, till och med exakt lika gjorda mål och insläppta mål, och det blev inbördes möten som avgjorde. Där var Brynäs starkast i och med att man vunnit båda matcherna mot BIK under säsongen och man knep fjärdeplatsen framför näsorna på dem.

– Det har varit väldigt tight men jag tycker att vi förtjänar den här platsen. Vi spelar bra, framförallt nu på slutet, och vi har gjort det bra så jag tycker att med den här kämparinsatsen så förtjänar vi att vara topp-4, sammanfattar Marcus Westfält.

Laget är alltså klara för åttondel och man inleder det med att spela match den 15:e mars. Motstånd kommer efter att sextondelsfinalerna är klara.

Brynäs IF – Örebro HK 3–2 (0–1, 2–1, 1–0)
Skott: 26–22 (7–6, 12–6, 7–10)
Utv: 8–10 (2–2, 6–6, 0–2)