J20: "Bragden i Gavlerinken"

J20 svarade för en magisk vändning hemma mot Växjö på söndagen. Efter 0–2 inför den tredje perioden lyckades man hämta ikapp och vinna med 3–2 efter ett avgörande med fyra sekunder kvar. 
– Rubriken på bloggen måste bli "Bragden i Gavlerinken," sa David Ojamäe efter slutsignalen. 
 
 
Trots att man slog till med en storseger, 6–1, mot Växjö när Brynäs var på bortaturné häromveckan så fick man det mycket tuffare när det var returmöte i Gavlerinken. Gästerna kom ut hårt i den första perioden och med ett skottövertag på 18–9 vann man också perioden med 1–0. 
 
Det gick sedan ungefär i samma tempo i mittenakten och Brynäs hade svårt att spela sig till klara målchanser. De flesta skott man fick iväg satt i magen på målvakten Rupert Swärd och han hade en till synes lätt dag på jobbet denna söndag. Brynäs spelade förvisso aningen bättre än i den första perioden och man avlossade 14 skott mot mål, men inga ville leta sig in. 
 
Istället kunde Växjö komma på spelvändning och göra 0–2 tidigt, vilket gjorde att uppförsbacken kändes ännu brantare. Och då kunde nog inte en enda person tro att det skulle bli några poäng för hemmalaget. Kanske att man kunde knipa en poäng, det var i alla fall vad känslan var inför den tredje perioden. 
 
– Inför tredje så snackade vi om att "gör vi ett mål så är vi med" och vi lägger ju en hel del puckar på mål också, för att få till de där lägena, berättar Samuel Asklöf. 
 
I tredje började man också lite trevande, men tempot var högre och man la som sagt fler och fler puckar på mål. När sedan Växjö drog på sig två utvisningar på kort tid så fick Brynäs ett ypperligt läge att komma in i matchen på riktigt, och så blev det. I fem-mot-tre-läget så slog Tim Henriksson till med en kanon från sin backplats och det var, efter 6.46, reducerat till 1–2 i Gavlerinken. 
 
Detta verkade ge Brynäs lite vind under vingarna och man fortsatte att mata skott mot Swärd i bortakassen. Men målvakten stod stabilt och när det sedan var knappt tre minuter kvar så ådrog sig Brynäs dessutom en utvisning för crosschecking.
 
Men istället för att utöka till 1–3 så slarvade Växjö rejält i den egna zonen och när hemmalaget låg hårt på backarna så kunde man forcera in kvitteringen till 2–2 när det återstod 1.33 av matchtiden. Då fick de 168 personerna på läktaren hålla andan och de flesta hoppades nog mest på att Brynäs skulle kunna stå emot matchtiden ut. 
 
Det blev dock ett helt annat scenario denna söndag. Växjö höll förvisso i pucken långt in i den sista matchminuten, men när Brynäs väl fick tag på den då blev det fart på grejerna. Samuel Asklöf och Albin Kedbrant skrinnade bägge två uppåt i banan och när man tog sig in i den offensiva zonen så kunde Asklöf sätta 3–2 på den minimala lucka målvakten hade lämnat vid den första stolpen. 
 
– Jag såg att han tjuvade lite och lämnade första stolpen, men jag har lite tur att pucken går in där om jag ska vara helt ärlig, säger Asklöf. 
 
När det målet kom återstod det endast fyra sekunder av ordinarie tid och applåderna växte sig stora från läktarplats när man förstod att det skulle bli tre poäng istället för de förväntade noll. Växjö hann definitivt inte med någon motattack och när tiden tickade ut stod Brynäs helt plötsligt där som segrare efter en riktigt stark tredjeperiod. 
 
– Det var otroligt starkt av hela laget att komma tillbaka med en sådan där tredjeperiod, sa segermålskytten Samuel Asklöf efter matchen. 
 
– Sedan har vi lite tur som får det där läget att avgöra på slutet också. Det blir lite gruffigt i vår zon och så får vi chansen att bara sticka iväg på kontring. 
 
 
Brynäs IF – Växjö Lakers HC 3–2 (0–1, 0–1, 3–0)
Skott: 38–34 (9–18, 14–7, 15–9)
Utv: 8–8 (0–0, 6–4, 2–4)
Publik: 168
 
0–1 (11.33) Axel Sundberg (Dominik Bokk, August Nilsson) 
0–2 (23.41) Alexander Sunnefors (Filip Karlsson-Tägtström, Ludwig Wistén)
1–2 (46.45) Tim Henriksson (Adam Hirsch, Samuel Solem) PP2
2–2 (58.27) Karl Markström (Niklas Lindberg) SH1
3–2 (59.56) Samuel Asklöf (Tim Henriksson, Albin Kedbrant)