J18: Seger i första åttondelen

J18 tog hem den första åttondelsfinalen mot valda Vännäs med hela 5–0 efter en rejäl islossning i slutet av den tredje perioden. Fem olika spelare klev fram som målskyttar och bland annat U16:s Oskar Kvist noterades för en kasse. Returmatchen mot Vännäs spelas 14.00 i Gavlerinken på lördag.

Brynäs, som bara tappade två poäng på 18 matcher i Allsvenskan, klev in i slutspelet och åttondelen på torsdagskvällen när man intog isen för bortamatch några mil utanför Umeå. Motståndet stod valda Vännäs för och Brynäs fick från början inte någon dans på rosor i den första matchen mot laget som slog ut Timrå i sextondelen.

Trots detta satte gästerna matchens första mål när man hade spelat strax under tio minuter av den första perioden och det kom när Simon Appelquist hittade nätmaskorna på pass av Samuel Edman. Utöver ett par utvisningar åt vardera håll var det just målet som stod i fokus i den första perioden, som Brynäs alltså vann med 1–0.

Mittenakten såg sedan ganska likadan ut spelmässigt och hemmalaget ställde upp med en storspelande målvakt som kunde mota de flesta skott han fick mot sig. Men Brynäs fick till slut hål på honom även i den andra perioden och det kom då Adam Bäckehag gjorde 0–2 efter 14.09.

Efter två spelade perioder ledde alltså Brynäs matchen med 2–0 och skotten med 27–14 och det kändes som att fler skott gärna fick hitta nätmaskorna i avslutningen. Så skulle det också bli, för bortalaget fick en sorts islossning i den tredje perioden.

Först kunde Gabriel Deutsch utöka till 0–3 i powerplay och bara minuten efter det målet tog Vännäs timeout för att man blivit alldeles för tillbakatryckta. Det hjälpte dock inte hemmalaget särskilt mycket och man fick en rätt tung period när klockan tickade ner på den sista minuten.

19.16 och 19.23 gjorde nämligen Sebastian Sundlöv och Oskar Kvist 0–4 respektive 0–5 och det blev till slut en övertygande seger för gästerna. Brynäs tog därmed också hem den första åttondelen mot Vännäs och returmatchen spelas 14.00 på lördag i Gavlerinken!

Vännäs HC – Brynäs IF 0–5 (0–1, 0–1, 0–3)
Skott: 21–41 (5–10, 9–17, 7–14)
Utv: 8–4 (4–4, 2–0, 2–0)